IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: Цените на имотите растат, но броят на сделките е доста колеблив

Увеличават се купувачите, които вземат жилища на 100% с кредит, предупреди Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти

10:59 | 08.10.18 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма балон на пазара на недвижимите имоти, по-скоро очакваме успокояване. Това е мнението на на Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти, изказано в БТВ.

„Анализът показва, че цените на имотите продължават да се покачват, но ръстът на броя на сделките е вече доста колеблив. В някои градове има спад, а в някои – лек ръст. Еуфорията от последните три години, когато всяка година имахме едновременен ръст и на цените, и на броя на сделките като че ли вече е зад нас”, отчете той.

По думите му сега цените са на нивото или малко по-ниско отпреди 10 г. Едновременно с това доходите в този период се повишиха между 30-40% и продължават да растат, допълни Павлов. 

Според него купувачите имат повече изисквания към имота, който търсят.

Изискванията на купувачите

„Благодарение на сериозния ръст на новото строителство вече има повече оферти, които трябва огледате, преди да вземете решение. Цените са доста високи, така че купувачите са изправени пред важен избор – дали да купят по-малко жилище с бюджета, който имат, или да отидат в по-евтин квартал, където да вземат жилище с големината, която търсят”, посочи Павлов.

По думите му броят на хората, които вземат заем, за да купят имот, се увеличава всяка година. „Вече хората, които купуват с кредит, са значително повече като дял спрямо тези, които купуваха с кредит преди 10 г. Една от причините са изгодните условия на банките – лихвите днес са 2 пъти по-ниски, отколкото преди 10 г.”, коментира той.

По повод появата на купувачи, които вземат имот 100% с кредит Павлов заяви, че това е опасна тенденция и трябва да има рестрикции.

„Това са хора, които нямат достатъчно капитал, за да се включат в такава сделка, и вземат и ипотечен, и потребителски кредит, за да успеят да я финансират”, подчерта той.

Идва ли краят на ниските лихви

Икономическият анализатор Лъчезар Богданов каза в студиото, че вероятно се задава краят на няколкогодишния период на тези на практика нулеви лихви. Според него това не е нормално положение, което може да бъде устойчиво в дълъг период от време.

„Парите имат цена, отложеното потребление има своята цена и няма как в дългосрочен план да останат в това положение”, каза Богданов. Прогнозата му е, че още догодина в еврозоната ще започне тенденция за повишане на лихвите, което няма как да не се пренесе и у нас.

По данни на БНБ отпуснатите жилищни заеми до август 2018 г. са 10,15 млрд. лева, като ръстът е от 9,6%.

Какво ще плащаме, ако сме изтеглили кредити при едни условия и те се променят?

Ако в момента средно българинът тегли средно 100 000 лв. за 20 години, при лихва 3,3% месечната вноска му е 570 лв. Ако лихвата се покачи с 0,5 процентни пункта, вноската ще скочи на почти 600 лв., или с 25-30 лв., изчисли кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Винаги съветваме хората да смятат, какво би се случило, ако лихвата се повиши с 1 процентен пункт – тоест ако от 3,3% стане 4,3%. Тогава средното месечно плащане ще поскъпне с около 50-60 лв. – до 622 лв.”, даде пример той. "Има разлика как ще поскъпнат вече изтеглените кредити, защото прогнозите за повишение на лихвите ще се отразят за новоотпусканите кредити.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 4 rate down comment 0
Blueberry
преди 5 години
Примерно видяли, че с продажба в Софето на централно място изведнъж получават 50% самоучастие в държавата, в която мъчат да се уредят. Голям бонус е това, нормално да се втурнат да продават каквото имат в България в момента на пик на цените. А не да купуват за старини, както разправят някои гласовите брокери - голяма логика емигрант вместо да се върне в родната къща искал да купи в друг град в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 5 години
Аз съм супер активен, защото темата ми е персонално интересна ( вътре съм в бизнеса! ) и искам да чуя доводите на всички страни, за да си направя сметката - не си мисли, че просто съм решил да драскам или да тръбя каквото и да било! :-))Основната ми цел е да преценя добре нещата и да взема решение кога да си продам имотите, които напазарих на безценица 2013-2015 г.Далеч съм от мисълта, че цените на имотите няма да паднат никога...Не разбирам на каква база реши да сравняваш ниско-волатилни търговски инструменти с пазара на недвижими имоти?? Имотите ще станат ниско волатилни, ако населението клони към нула :-)) Може би това имаш в предвид? :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 5 години
А аз колкото повече те чета, толкова повече не те разбирам какво искаш да кажеш :-))Прочетох ти коментара няколко пъти и то бавно, но нищо :-))Може би нямаш много време да пишеш и си написал няколко думи, които ти сам си разбираш, защото информацията ти е в главата, но за четящите не е ясна мисълта ти...Пак ти казвам, че няма цикличност на кризи - има подем, застой, спад, застой, подем и т.н. Може би ти на спада казваш криза?!?Пишеш за някакви "пряснонапечатани фиатни" - какво по дяволите е това?Какво имаш в предвид като ме питаш:"лично ти приготвил ли си кеша ,или се радваш на сладките наеми ? :);) " ?Ако обясниш малко може и да получиш добър отговор :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 7 rate down comment 1
QuasiInvestor
преди 5 години
Хех, нещата ще си дойдат на място, въпреки суперактивни форумци, които тръбят ли тръбят колко цените са нормални и надуване "няма"Тези, които имат поглед върху това какво се случва с ниско волатилни търговски инструменти, където няколко сделки могат да повлияят лесно на средната цена, са много наясно с това че лесно са възможни резки промени. Дали това ще е на север или юг - еми в случая с имотите ще е по-скоро надолу след няколко години изкуствено създаван ръст.Дето се вика, който е*л - е*л на ниските цени преди време, който продал - продал.При условие че хора започнаха да се връщат от чужбина за да си продават апартаментите в София, защото дочули че сега е момента - края не може да е далеч ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
след като прочетох първото изречение,всичко ми се изЯсни ....само дето "икономиката" не е евангелие ,че да я четеш като дявола мойто коментарче още повече :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 8
OPASEN
преди 5 години
Е, при тези икономически цикли се казва, че те са около 7-10 години, така че точна сметка за това не може да има.Ако беше точно определени години, то нямаше да е интересно на инвеститорите :-)) хе хеТук обаче отваряме нова тема - ще има ли нова глобална криза след 1-2 години?!Според мен няма да има, но кризите специално е много трудно да се предвидят...Това обаче отмества фокуса на въпроса "има ли балон", отговорът на който според мен е - не, няма балон :-))Всъщност, какво е балон?Ето един цитат от една статия от investor.bghttps://***.investor.bg/za-nachinaeshti/126/a/shto-e-to-spekulativen-balon-163366/"Спекулативен балон е ситуация, в която новините за увеличението на цените подкрепят ентусиазма на инвеститорите, което психологически се разпространява като зараза от човек на човек. Процесът създава слухове, които могат да ускорят повишаването на цените. Това привлича нови и нови инвеститори, които, въпреки съмненията за реалната цена на инвестицията, вземат своите решения, водени единствено от завистта спрямо тези, които вече са успели да се възползват от ситуацията, но и водени от по-големия апетит за риск."Аз не виждам в момента това нещо да се случва в БГ-то :-))Както пише и в статията, под която си коментираме, сделките намаляват, защото инвеститорите не искат да купуват на всяка цена, както се случва при балон :-))Е, за какъв балон говорите ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 13 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Бъркаш сметките. Цикъла се брои глобално, 10 години, след 2008 ***. В момента е леко изместен с около година, година и половина поради войните. Те са фактор при икономическите цикли и има известно забавяне. До 2020 САЩ ще влезнат в рецесия. Европа в момента е доста назад във възстановяването си и няма да се възстанови напълно. Кризата *** на вратата, има много показатели за това. Кривата на доходността е максимално стеснена. Новата криза ше бъде стагфлационна. Ниски заплати, слаб икономически растеж и инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 7
OPASEN
преди 5 години
Уцели нещо, но не баж ... цикличността е за икономическите периоди, а не за кризите!!Именно цикличността в икономиката е едно от нещата, което ме кара да мисля, че до 2 години ще видим максимума и ще има корекция на цената ;-))След 2 години ще са минали около 8 години от дъното, т.е. приблизително продължителността на един икономически цикъл.Както казах, по-интересното е какво ще стане след тези 2 години?! Аз все още не се наемам да прогнозирам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 5
OPASEN
преди 5 години
Само-по-себе-си изтеглянето на когото и да било не пука балон и не прави криза :-))Както вече казах, кризата свали цената, защото хората останаха без доходи, което направи предлагането на апартаменти високо, а търсенето - ниско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 2
al64ad
преди 5 години
цикличността на световните пазари показва,че кризата е на прага. Не е ясно само кога рекорда от напомпаният с пряснонапечатани фиатни " ..." 10 годишен растеж ще се спука. Ефекта от пуук ще се усети до 2,макс 3 години.лично ти приготвил ли си кеша ,или се радваш на сладките наеми ? :);)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още