IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: Цените на имотите растат, но броят на сделките е доста колеблив

Увеличават се купувачите, които вземат жилища на 100% с кредит, предупреди Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти

10:59 | 08.10.18 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма балон на пазара на недвижимите имоти, по-скоро очакваме успокояване. Това е мнението на на Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти, изказано в БТВ.

„Анализът показва, че цените на имотите продължават да се покачват, но ръстът на броя на сделките е вече доста колеблив. В някои градове има спад, а в някои – лек ръст. Еуфорията от последните три години, когато всяка година имахме едновременен ръст и на цените, и на броя на сделките като че ли вече е зад нас”, отчете той.

По думите му сега цените са на нивото или малко по-ниско отпреди 10 г. Едновременно с това доходите в този период се повишиха между 30-40% и продължават да растат, допълни Павлов. 

Според него купувачите имат повече изисквания към имота, който търсят.

Изискванията на купувачите

„Благодарение на сериозния ръст на новото строителство вече има повече оферти, които трябва огледате, преди да вземете решение. Цените са доста високи, така че купувачите са изправени пред важен избор – дали да купят по-малко жилище с бюджета, който имат, или да отидат в по-евтин квартал, където да вземат жилище с големината, която търсят”, посочи Павлов.

По думите му броят на хората, които вземат заем, за да купят имот, се увеличава всяка година. „Вече хората, които купуват с кредит, са значително повече като дял спрямо тези, които купуваха с кредит преди 10 г. Една от причините са изгодните условия на банките – лихвите днес са 2 пъти по-ниски, отколкото преди 10 г.”, коментира той.

По повод появата на купувачи, които вземат имот 100% с кредит Павлов заяви, че това е опасна тенденция и трябва да има рестрикции.

„Това са хора, които нямат достатъчно капитал, за да се включат в такава сделка, и вземат и ипотечен, и потребителски кредит, за да успеят да я финансират”, подчерта той.

Идва ли краят на ниските лихви

Икономическият анализатор Лъчезар Богданов каза в студиото, че вероятно се задава краят на няколкогодишния период на тези на практика нулеви лихви. Според него това не е нормално положение, което може да бъде устойчиво в дълъг период от време.

„Парите имат цена, отложеното потребление има своята цена и няма как в дългосрочен план да останат в това положение”, каза Богданов. Прогнозата му е, че още догодина в еврозоната ще започне тенденция за повишане на лихвите, което няма как да не се пренесе и у нас.

По данни на БНБ отпуснатите жилищни заеми до август 2018 г. са 10,15 млрд. лева, като ръстът е от 9,6%.

Какво ще плащаме, ако сме изтеглили кредити при едни условия и те се променят?

Ако в момента средно българинът тегли средно 100 000 лв. за 20 години, при лихва 3,3% месечната вноска му е 570 лв. Ако лихвата се покачи с 0,5 процентни пункта, вноската ще скочи на почти 600 лв., или с 25-30 лв., изчисли кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Винаги съветваме хората да смятат, какво би се случило, ако лихвата се повиши с 1 процентен пункт – тоест ако от 3,3% стане 4,3%. Тогава средното месечно плащане ще поскъпне с около 50-60 лв. – до 622 лв.”, даде пример той. "Има разлика как ще поскъпнат вече изтеглените кредити, защото прогнозите за повишение на лихвите ще се отразят за новоотпусканите кредити.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
И като се пукне ше си накупим тристайни на безценица, да има за гости, за партита, за делник и празник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 2
Frosty
преди 5 години
Балоните нали затова се създават - за да се пукат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
Брокера от статията има агенция и тя се казва Адрес.Всеки един брокер работи по следната схема -на всяка комисионна от агенцията брокера взима от 30 % до 40 % от сумата.Ако пообиколиш из агенциите в София и се поинтерсуваш ще разбереш че самите агенции избягват целенасочено да се занимават с по ниски цени на продавани имоти,дори някои избягват и наемите целенасочено само поради факта че ламтят за още и още пари.В много от тях се прилагат какви ли не врътки само и само цените на жилищата по обявите да нарастват още и още.Господина,брокер от тази статия не говори изобщо какви РАЗХОДИ плащат домакинствата за живот 10 години след предишната криза .На него му е лесно само да гоовори за ръст на жилщните цени но не го интерсуват разходите на масата работещи в България.Тези разходи всеки е наясно с колко се повишиха ,особено в момента .В София дори масовите заплати са до 1500 лева НО БРУТО,като чистите възнаграждения варират от 700 до 1000-1100.Големи доходи получават много ограничен кръг от професии като IT специалисти,инженери,лекари,архитекти,нишови кадри.Голяма част от прокламирания ръст на доходите се плаща на черно от много фирми и сами се досещате какво се случва при икономическа криза-работодателите спират да дават парите под масата и работника увисва.Това го има още от предишния балон но хората не мислят с главите си и много теглят кредити на ръба на възможностите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 5
deant
преди 5 години
в момента си мисля, че от цял ЕС при нас балона е най-голям. Следователона пукването ще е най-болезнено. Ама ние май сме свикнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 20
mariata
преди 5 години
Хубав коментар. Лошото е, че май ще се окаже верен.Според мен само жилища до 80-90 кв.м в центъра на София и доказани знакови сгради, строени преди предишната криза (разбирай преди 2007) ще запазят цени - комплексите на феърплей, на Шарлопов на входа на южния парк и още 15-20 сгради, защото са се доказали във времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Балон на пазара на жилища категорично има и замо брокер може да твърди че няма.Повечето брокери на недвижими имоти работят само на процент без заплата.В това може да се уверите като попитате за работа в някоя от водещите агенции като Явлена,Адрес,Ера,Имотека/част от Адрес/,Арко Риъл Естейт.Поради това че брокерите са само на проценти ,във всички агенции масово се работеше за вдигане на цените на жилищата в последните 5 години.Брокерите видяха че лихвите падат и пазара на ттруда се посъживи и започнаха медийни кампании за ръст на цените на жилищата още през 2015 та година,като плащаха активно на медии за да спекулират с поскъппването на имотите.Разбира се те не бяха сами-в цялото медийно пространство циркулираха реклами на банките за изгодни ипотечни кредити,като брокерите увещаваха собствениците на жилища да вдигат и вдигат още офертните цени по обявите в интернет.Строителните фирми ,след години на стагнация също яхнаха вълната и започнаха да помпят цените в посока само на горе .Изобщо цялата смазана машина от имотни агенции,банки,строителни фирми,медии се включи в надуването на най новия балон в България след 2008 *** година когато пазара се срути.В самите агенции за недвижими имоти активно се работи само и само цените да се движат нагоре,защото колкото са по скъпи жилищата толкова повече пари има за посредниците.В един момент обаче самите собственици си повярваха,както и строителите че ръста на цените ще е вечен,и се стигна до там че този ръст вече направи самите жилища непокупаеми и за повечето купувачи.Както при всеки имотен балон,така и при този ще има спукване.Колкото до това дали има балон или не ,сами можете да се поинтересувате ,като прочетете достатъчно статии но не от имотни агенции и банки,а от финансови анализатори по тази тема.В момента предвид поскъпването на живота и инфлацията ,ръста на доходите бива изяждан и покупателната сила на тези доходи бързо се връща години назад като цените на жилищата растат с много по голям темп от ръста на заплатите.Цялата тази картинка е на фона на най исторически ниските лихви в историята,и както и икономиста отбеляза в статията ,от тук нататък лихвите само ще растат нагоре и нагоре.Парите си имат цена и тази цена е лихвата.До момента банките нарочно държаха лихвите ниски за да могат максимално много хора да задлъжнеят.В момента всеки купувач на жилище е изправен пред ситуацията да купи такова при възможно най виските цени ,при съмнително качетсво на строителството и лихви които само ще се вдигат.Получава се така че купуввате апартамент с най висока цена и вноски които само ще нарастват .Не вярвайте на брокери и имотни агенции защото те живеят само за комисионната си и това какво ще стане с вас не ги интересува.Колкото до самите заплати ,винаги помнете че след икономически пик и възход следва спад,спад в икономиката е и спад на доходите ,като яркия пример е от 2008 *** година.Безкрайно лято няма ,а и банките винаги ще си вземат чадъра когато времето се развали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още