IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бахрейн въвежда ДДС в опит да намали държавния дефицит

Той ще е в размер на 5% и съпътства поредица от мерки за строги икономии

12:07 | 08.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Парламентът в Бахрейн ратифицира нов данък добавена стойност (ДДС) от 5 процента, който е част от плановете да се увеличат приходите на страната от Персийския залив, предаде БТА.

ДДС е данък върху продажната цена на продукта, който правителствата по цял свят събират. Той ще влезе в сила в Бахрейн от 1 януари 2019 година, съобщи местният вестник „Ал-Аям“.

За последните три години Бахрейн се опита неуспешно да намали държавния дълг, като въведе режим на строги ограничения, за да свие разходите на правителството.

Въвеждането на ДДС е част от споразумението на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (създаден е през 1981 година и обединяващ Бахрейн, Катар, Кувейт, Оман, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, бел. ред.), подписано през 2017 година.

Саудитска Арабия и ОАЕ, които преди се възприемаха като данъчен рай, започнаха да прилагат 5 процента ДДС от началото на тази година. По този начин те искат да увеличат приходите и да компенсират резкия спад в цените на петрола преди повече от 3 години.

Данъкът от 5 процента е значително по-нисък, отколкото в повечето страни, където е по-разпространена ставката на ДДС от 10-20 процента.

В четвъртък Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт обещаха 10 милиарда долара помощ за Бахрейн, за да помогнат на страната да преодолее големия си бюджетен дефицит.

Бахрейн се подготвя за парламентарните избори през ноември, а мерките за строги икономии вече предизвикаха обществено недоволство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още