IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK към автоконцерните: Не местете старите дизели в Източна Европа

Повече от 100 000 употребявани автомобила са били изнесени през миналата година само в България, една трета от тях – замърсяващи дизели

13:01 | 08.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейската комисия предупреди германските производители да не продават заменени от страна на шофьорите дизелови автомобили в Източна Европа.

„Реекспортът е просто изместване на проблемите с качеството на въздуха от запад на изток", каза еврокомисарят Елжбета Биенковска, отговаряща за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия, пред Tagesspiegel. Все повече по-стари и опасни за околната среда дизелови автомобили са внасяни през границата в Източна Европа и продавани там евтино, твърди тя.

Според Tagesspiegel повече от 100 000 употребявани автомобила са били изнесени през миналата година само в България, от които почти една трета – силно замърсяващи дизелови коли. Вестникът се позовава на европейската Organisation Transport & Environment (T&E).

„Планът на германското правителство за заобикаляне на забраните за шофиране (от страна на различни големи градове, б. ред.) може допълнително да засили проблема", предупреди полският еврокомисар. Дизеловият пакет, който бе приет от голямата коалиция в Германия, предвижда, между другото, акция по замяна на колите от страна на производителите на автомобили.

Въпреки че било разбираемо германските потребители сега да се възползват от премията за замяна, според  Биенковска е много важно да стане ясно какво ще се случва с придобитите обратно от концерните коли. По думите ѝ те не бива да се връщат по пътищата по заобиколен начин. „Би било законно само ако старите автомобили, които не отговарят на изискванията, се изнасят само след като са били модернизирани", пояснява тя.

Във вторник министрите на околната среда на страните от ЕС възнамеряват да дискутират мерки, с които да бъде ограничено замърсяването на въздуха чрез вноса на употребявани коли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
Браво на Елжбета. Даже да вземе да прасне по един данък на старите трошки. Колкото по-стара трошката, толкова по-висок данък. За десетгодишните трошляци направо по десет хиляди евро еко данък, че голямата тройка да изкара някое евро за дивиденти. Откога не са дигали дивидента, а? Даже, да вземат да сложат данък евробедняк, тея с доходи до 10 хил. евро на година по 5 хил. евро данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Винаги е лошо една важна тема да се хване от популисти и пишман политици. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
abdul
преди 5 години
ако проблема е въздуха, трябва мерките също да са за въздуха - да сложат такса на ИЗМЕРЕНИТЕ мръсни газове, а не да таксуват едва ли не конкретни "модели".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 11
neverland
преди 5 години
Никой не може да ме убеди, че 10-годишен дизел замърсява повече от 20-годишен такъв, при общи други условия. Имам предвид, че това че някой си сменя 18-годишната дизелова кола, с 10-годишна такава, при всички положения води до по-добра екология. Това с дизелите се преекспонира последните години, защото по всички изследвания не автомобилите са най големият замърсител на въздуха.Отделно имаше статистика, че БГ не е топ дестинация за употребявани дизели, даже и в тройката не сме, така че...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още