IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Петър Цанков: Почти имаме технологията за колонизация на Марс

Блокчейн технологиите ще намират по-голямо практическо приложение, заяви носителят на голямата награда "Джон Атанасов" за 2018 г.

14:17 | 08.10.18 г. 5
Д-р Петър Цанков: Почти имаме технологията за колонизация на Марс

Бих инвестирал в безопасността на изкуствения интелект.  Този проблем тепърва започва да се разглежда в научната сфера. Според мен технологията за колонизация на Марс почти я имаме и сега еи  въпрос на време това да се осъществи. Смятам, че от 10-20 години доста хора работят над това, да подпомогнат този процес.

Това заяви д-р Петър Цанков, пост-докторант по компютърни науки в Швейцарския технологичен университет и носител на голямата награда "Джон Атанасов" за 2018 г., в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Не смятам, че ресурсите се изчерпват. Има проблеми, но ние постоянно се развиваме – просто трябва да намираме решения. Идеята човечеството да бъде на няколко планети е интересна и вдъхновява мнозина", коментира ученият и добавя, че потребителите трябва да са наясно със спецификата на умните договори за блокчейн.

Той разкри, че се занимава основно с наука, като се фокусира върху по-фундаментални методи с интересни практически приложения.

"Като приложение акцентирам върху сигурността на блокчейн системите, сигурността на умните договори и безопасността на изкуствения интелект”, разкри пост-докторантът по компютърни науки в Швейцарския технологичен университет.

Д-р Петър Цанков смята, че има интересни реални приложения като създаването на застраховка.

"Идеята на такива приложения, че всяка една сфера, където има по-ефективен процес, като го премахнеш, там могат да бъдат приложени тези умни договори. Застраховките са един такъв пример, където застрахователната агенция може да бъде заменена от един умен договор, който описва правилата на този застраховка. Процедурата започва с регистрационна транзакция", посочи ученият.

Той обясни, че „умните” договори за блокчейн имат два различни елемента.

“Единият – като архитектура системата е по-сигурна, т.е. не се налага да разчиташ на трето лице за изпълнение на договора. За да няма проблеми със сигурността, тези умни договори трябва да бъдат правилно описани. Едно от основните неща, които потребителите трябва да правят, е да знаят кой е написал умния договор, дали той е бил проверен, за да се гарантират правилата да се избегне пробив. Ние правим точно това – когато има документ, който описва на нормален език какво прави договорът, тези фирми могат да гарантират, че кодът съвпада с договора. Така потребителите могат да бъда сигурни, че няма никакви пропуски и заплахи", заяви д-р Цанков.

Според него една от най-актуалните теми в момента е безопасността на изкуствения интелект.

“Сложно е да разбереш невронните мрежи и ако искаме да ги използваме масово за застраховки и други приложения, трябва да можем да намерим методи да докажем защо те взимат определени решения. Това ще отнеме доста години", прогнозира обаче Петър Цанков.

По думите му общото между лидерите, “от които съм се вдъхновявал, е че са много отдадени на това, което правят".

“Това доказва, че трябва сериозна концентрация. Те ценят позитивното мислене. Смятам тези принципи за важни", убеден е носителят на голямата награда "Джон Атанасов" за 2018 г. "Старая се да се наспивам достатъчно, минимум шест часа на ден. Опитвам се да спортувам. Емоционалната интелигентност и семейната среда са изключително важни. Всяка една-две седмици възникват сериозни трудности и в началото на моята кариера те бяха трудни за преодоляване. С течение на времето осъзнаваш трудностите, като в такива моменти семейството помага."

Петър Цанков добави, че има сериозно развитие откъм инвестиции и тип на работа в сферата на технологиите. Той е категоричен, че има сериозни компании, а и „ще видим още повече на брой и още по-големи, които ще дадат пример”.

Според него е важно “младите хора да видят процеса по създаване на нещо голямо".

Повече от разговора вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 5 години
Кон, каруца, Гарибалди. Де го Марс, де го блокчейн. Тия само излагат и без това компрометираната БГ наука. И много дразни това имаМЕ технология. БАН разчитат на външни фирми да им пишат дори софтуера, ама иначе барабар Петко на Марс. Дори икономичната класа до стартовата площадка едва ли може да си плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 5 години
и ква е разликата ? щом можеш да пуснеш един контерйнер с 5 души, кво ти пречи да повториш упражнението 200 пъти или 2000 пъти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
оспорва се пред арменския поп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
И не, няма я технологията за колонизация на Марс. Едно е да спуснеш контейнер на повърхността с 5 души вътре и друго да серазпростреш до мащаби на колония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Какви умни договори, какви 5 лева!? Нещо го губя д-р Цанков. Как се оспорва "умен договор" по съдебен път?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още