IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баварските избори може да променят политическата сцена в Германия

Проучванията за нагласите на избирателите вещаят катастрофален резултат в неделя за баварските съюзници на Меркел

15:19 | 08.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел се надява, че предстоящите в неделя избори в богатата южна провинция Бавария ще помогнат за възстановяване на усещането за стабилност на политическия живот след първата година от четвъртия й мандат, белязана от кризи.

Но проучванията за нагласите на избирателите вещаят катастрофален резултат в неделя за баварските съюзници на Меркел - партията Християнсоциален съюз, и е възможно изборите да доведат до сериозни промени на германската политическа сцена, включително отново да се постави въпросът за бъдещето на канцлера.

С поразителните си планински пейзажи, приказни замъци, типични кожени панталони и духови оркестри Бавария играе съществена роля за формиране на образа на Германия по света.

През септември 2015 г. провинцията обаче се озова в епицентъра на германския - а и европейския, политически дебат, след като поток от кандидати за убежище, предимно от Близкия изток и Африка, влезе през през южната й граница, минавайки преди това през Западните Балкани.

Меркел все още се сблъсква - и в коалиционното си правителство и в по-широк, електорален план - с политическите последици от решението си да остави границите на Германия отворени за мигрантите, за да предотврати хуманитарна катастрофа.

Широко прогнозираният изборен провал на съюзниците й в Бавария ще демонстрира, че след повече от 13 години във властта тя е навлязла в период на политически преход. .

В предизборната си кампания за регионалните избори управляващият в Бавария от над 70 години свръхконсервативен ХСС се опита да се позиционира по-вдясно, за да защити грижливо пазеното си абсолютно мнозинство от противопоставящата се на имиграцията "Алтернатива за Германия" (АзГ)..

На изборите през септември 2013 г. ХСС спечели 47,7 процента от гласовете, но сега подкрепата за партията е спаднала до едва 33 процента, показва публикувано миналата седмица проучване за обществената телевизия АРД. АзГ се очаква да събере 10 процента от гласовете.

При тези нагласи на изборите в неделя АзГ ще затвърди още повече политическата си мощ в цялата страна.

Партията сега е представена в националния парламент, както и в повечето регионални парламенти.

Ако резултатът в Бавария се окаже унизителен, това може да постави под въпрос и бъдещето на вътрешния министър на Меркел и лидер на ХСС Хорст Зеехофер. Представители на ръководството на ХСС вече започнаха да хвърлят върху него вината за очаквания изборен провал на партията.

Отгоре на това, мрачни са и изгледите за другия коалиционен партньор на Меркел - Германската социалдемократическа партия. Според социологическите проучвания подкрепата в Бавария за левоцентристката партия е намаляла наполовина от изборите през 2013 г.

Изборите в неделя може да извадят на преден план и тлеещото напрежение в ГСДП, свързани с участието на партията в управляващата коалиция, дори да предизвикат призиви тя да излезе от нея.

Същевременно опитът на баварския премиер Маркус Зьодер от ХСС да завладее нов политически терен вдясно, като заеме по-твърдолинейна позиция за миграцията и насърчава традиционните баварски ценности, може неволно да породи страничен ефект.

Вместо да спре спада в подкрепата за ХСС, кампанията на Зьодер изглежда е тласнала повече от либералните избиратели в ръцете на левоцентристката формация Зелените, които заемат прогресистка позиция по отношение на миграцията. Така има възможност ХСС да бъде принуден да влезе в нелека коалиция със Зелените.

Този месец се задава още една тежка изборна битка - в западната провинция Хесен. При това положение фокусът на националната политика вече е насочен към партийния конгрес на Християндемократическия съюз, на който Меркел ще трябва да се кандидатира за преизбиране като лидер на ХДС.

"Ако Меркел не оцелее, ХДС ще има огромен проблем", каза берлинският политолог Волфганг Меркел. Засега ХДС не разполага с "убедителна фигура, която да бъде приемник на Меркел", добави той.

Премиерът на Хесен от ХДС Фолкер Буфие - близък сподвижник на Меркел - отхвърли тиражираната в медиите информация, че канцлерът можела да се откаже от поста си начело на партията и е убеден, че тя ще си осигури "несъмненото одобрение" на партийния актив през декември.

С оглед на това, че повечето анализатори очакват Меркел да се оттегли преди следващите избори през 2021 г., тя е поставена под натиск и по друга линия, от напиращото за промяна ново поколение в партията й.

Вече има искания за обновление в ръководството на ХДС, както и за нов курс по въпроси от изключително важно значение като този за миграцията.

"Светът се променя стремително", каза Меркел в края на миналата седмица на конференция на младежката организация на ХДС, след като лидерът й предизвика партията да излезе с повече "конкретни идеи" и по-малко "празни думи".

Водачът на младежката организация Паул Цимяк подари на канцлера чифт дебели чорапи и жълт дъждобран с думите, че трябва да е подготвена за предстоящите политически бури.

"По този подарък съдя, че няма да ме оставите вън на дъжда", отвърна шеговито Меркел.3

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Бабиерата се надява , че моментът за плащане на сметката няма да дойде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още