IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар инжектира 2 млрд. долара за подсилване на своя финансов хъб

Qatar Financial Center ще се конкурира с Дубай, предлагайки на компаниите безплатни офиси и данъчни стимули

09:23 | 09.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Катар заделя 2 млрд. долара, за да привлече големи международни компании към своя финансов център в опит да се противопостави на конкурента Дубай, съобщава Bloomberg.

Компаниите, които се установят в хъба в Доха ще получат безплатни офиси и данъчни стимули, както и начален капитал за покриване на 5 години от оперативните разходи в замяна на ангажимент от най-малко 10 години, споделя Юсуф ал-Джайда, главен изпълнителен директор на Qatar Financial Center. 

Финансовият хъб на Катар се подготвя да стартира през първото тримесечие на следващата година, след като бъдат изградени всички необходими административни структури.

„Парите са тук, готови да бъдат използвани. Чакат в банковата сметка под опеката на правителството“, заяви Юсуф ал-Джайда, като добави: „Предвиждаме всяка една компания от този хъб да има пълен достъп до правителствените оферти и локалния пазар, бил той корпоративен или свързан с търговията на дребно“.

Идеята се появява, след като Саудитска Aрабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет ограничиха икономическите и дипломатическите връзки с Катар през юни 2017 г., обвинявайки страната, че финансира терористични групировки и поддържа тесни връзки с Иран - обвинения, които Катар отрече.

Този разрив принуди арабската държава да пренасочи вносните маршрути през Кувейт и Оман и да купува стоки от Иран и Турция.

Доха се стреми да привлече компании от държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, както и други чуждестранни инвестиции, за да се развие като по-голям финансов хъб.

Qatar Financial Hub има за цел да приюти компании от Кувейт, Оман и Ирак, както и дружества, които искат да участват в реконструкцията на Сирия и на някои страни от Югоизточна Азия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още