IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всеки трети българин между 25 и 64 години е висшист

Най-високо ниво на висшисти у нас е концентрирано в район Югозападен

09:16 | 09.10.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 28%, или почти всеки трети българин на възраст 25-64 г., има висше образование и това в значителна степен е повлияло на качеството на живота и социалния му статус, показват данни на Евростат за нивото на образование в ЕС през 2017 г. През миналата година около 31% от жителите на ЕС на възраст 25-64 г. са притежавали висше образование.

Най-високо ниво на висшисти у нас е било концентрирано в район Югозападен, където близо 40 на сто от населението в тази възрастова категория е имало висше образование. На втора позиция по този показател е район Южен Централен, където 32 на сто от населението на възраст 25-64 г. са били висшисти, а на трета позиция е бил район Североизточен с близо 27 на сто висшисти от трудоспособното население. 

В дъното на тази класация с най-малко висшисти е бил район Северозападен, където едва 20 на сто или почти всеки пети българин на възраст 25-64 г. е бил висшист.

Според данни на НСИ у нас през миналата година е имало 54 висши училища, от които 50 университета и 4 колежа. Най-висок брой висши училища е бил регистриран в район Югозападен - 25 университета и 4 колежа. В районите Южен Централен и Североизточен е имало съответно - 9 и 7 университета.

Най-малко висши учебни заведения са били регистрирани на територията на район Северозападен - едва 1 университет. На територията на район Северен Централен е имало 5 университета, а в район Югоизточен - 3.

Пак по данни на НСИ най-ниско е било нивото на безработица сред българите с висше образование - едва 3 процента при общо 207 хиляди безработни през миналата година, отбелязва БТА.

На обратния полюс най-висок е бил делът на на безработните в редиците на нискообразованите българи - около 45% от българите с основно, начално или по-ниско образование, показва статистиката.

Дипломите в ЕС

На регионално равнище сред петте региона в ЕС с най-висока концентрация на висшисти са били четири региона във Великобритания - "Вътрешен Лондон - Запад" – 72% висшисти сред населението на възраст 25-64 г. В район "Вътрешен Лондон - Изток" е имало 60% висшисти, а в районите Оксфорд и Северозападен Лондон - по 55 на сто висшисти в трудоспособна възраст.

Единствен друг европейски регион, който се приближава до това качество на образованието, е белгийският район Валон - с 57 на сто жители с квалификация висше образование.

Топ-5 на европейските държави с най-висока концентрация на висшисти се оглавява от Финландия - 43,7 на сто, Великобритания и Норвегия - по 43 на сто, Исландия - 42,5 и Люксембург - 40 на сто от населението в трудоспособна възраст са притежавали квалификация за висше образование. Тези страни, общо взето, са и сред държавите в ЕС с най-висок жизнен стандарт и най-добро качество на живот, отчита Евростат.

При съседите ни ситуацията е следната - в Гърция 31% от трудоспособното население на възраст 25-64 г. са били висшисти, в Румъния - 17 на сто, а в Турция - 18 на сто.

Като цяло нивото на образованост на европейците се е повишило, като за 10-годишен период броят на висшистите в ЕС е нараснал от 23 на сто през 2007 - до 31 на сто през 2017 г., отчита Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
А когато често се налага да даваш акъл на лектора...... без думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
С един колега записахме задочно 2-ро висше.Седим и обсъждаме какво получаваме за парите си.И решихме, че освен порнография, друга дума не подхожда.Оня академичен дух навремето днес тотално го няма.Нещата са: дай парите и ще видим... (често разбирай - ще ти подарим кетап/тапия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
neverland
преди 5 години
Кога е нисък делът на висшистите-"Ето на, то народът е *** и изглупял"Когато е висок делът на изучилите се-"Ето на, кой не е запис, той не е завършил, куцо и кьораво записва"Няма угодия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още