IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Светът наистина се нуждае от повече петрол

Според изпълнителния директор на агенцията Фатих Бирол високите цени на петрола са лоша новина, когато глобалната икономика губи инерция

17:22 | 09.10.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международната агенция по енергетика (МАЕ) отправи открит апел към Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и другите големи производители да увеличат производството, предупреждавайки, че цените вредят на световната икономика, съобщава Bloomberg.

„Всички би трябвало да виждаме рисковата ситуация, тъй като петролните пазари навлизат в червената зона“, заяви изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. Според него всички трябва да вземат мерки, защото ако днес високите цени са лоша новина за потребителите и вносителите, то утре могат да станат лоша новина и за производителите.

Предизвикателно тримесечие

От МАЕ предупредиха миналата седмица, че покачването на цените на суровия петрол може да свие търсенето в някои от най-бързо развиващите се страни в света освен ако производителите не предприемат стъпки за увеличаване на доставките. Бирол приветства усилията на най-големия производител в ОПЕК Саудитска Арабия за увеличаване на производството, но смята, че опасността за пазара вероятно ще остане.

„Ако не бъдат предприети мерки от страна на големите производители, то четвъртото тримесечие на тази година ще бъде много предизвикателно“, каза в интервю за Bloomberg изпълнителният директор на МАЕ. По-голямата тежест се пада на Саудитска Арабия, тъй като повечето от другите членове на ОПЕК произвеждат близо до пълния си капацитет или на пълния си капацитет.

Сигнали за влошаване на ситуацията

Проблемите с доставките от страна на Иран и Венецуела изпратиха цените на петрола на четиригодишен връх.

МАЕ отправи предупреждението си, след като от средата на август насам се наблюдава ръст в цената на петрола от около 20%. Възходящият тренд на котировките беше подкрепен във вторник и от урагана Майкъл, който затвори някои нефтени находища в Мексиканския залив.

„Търсенето е все още много силно, а ние губим огромни обеми от Венецуела, като пострада и износът от Иран“, допълни Бирол. Очакванията са производството във Венецуела да се свие до под 1 млн. барела на ден много скоро.  За разлика от Венецуела Саудитска Арабия, която понастоящем добива около 10,7 млн. барела на ден, се доближава до производство от 11 млн. барела на ден според МАЕ.

Износът на Иран се свива много по-бързо, отколкото повечето представители на индустрията очакваха заради това, че много от основните купувачи спряха покупките си дори преди санкциите от САЩ да влязат в сила през ноември.
„Скъпите енергийни ресурси идват в лошо време, когато глобалната икономика губи инерция“, каза още Фатих Бирол, допълвайки, че светът наистина се нуждае от повече петрол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
"...а 15-а година нозина тук ме убеждаваха да не инвестирам в слузести компании..."Хаха... А ти ги слушай, слушай... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Няма по-голям подарък за Мъск и Тесла от цена $100 за барел!Направо, ще включат на 6 предавка! ;)Това може да е третият път в който барела ще мине $100, но и последният! От там само надолу и надолу. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
Товаришч лилиПутин, много говори когато петрола е над $70 и съвсем не когато е под $50. Като падна цената през 2015 до под $50, големият мъж не продума 6 месеца по телевизията! Сега говори всеки ден!Иначе е много як, ама само като е стъпил върху много $!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
В момента в който ОПЕК спре изкуственото задържане на добива, всико ще си дойде на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
tisia
преди 5 години
...глупости, не си измисля цитати. Цитата му е точен и още нещо да ти кажа, не е редно да се изтропваш под всяка статия. ...вуни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
А Председателят Мао какво бил казал? Стига си измисля цитати. Путин си удря зaдните чacти в тавана от кeф заради поскъпването на петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
"Нашите' медии изпуснаха да кажат какво каза Путин:Ако Тръмп търси причината за покачване на петрола, да се погледне в огледалото......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 5 години
Очакванията са производството във Венецуела да се свие до под 1 млн. барела на ден много скоро.----при положение че са с най-големи запаси в света ... та дали няма проблем ? :):) ако не беше Мъдю и хунтата му можеше да добиват по 10 на сегашното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
KPetkov
преди 5 години
Проблеми с доставките от Иран и Венецуела няма. Проблемите по-скоро са на друго място :)"Проблемите с доставките от страна на Иран и Венецуела изпратиха цените на петрола на четиригодишен връх".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още