IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливането между Alstom и Siemens остава в полезрението на Вестагер

Обединението между двете големи компании може да окаже негативно влияние върху конкурентоспособността на европейските пазари, смята еврокомисарят

08:54 | 10.10.18 г. 1
<p>
	<em>Еврокомисарят по въпросите за конкуренцията Маргрете Вестагер, Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят по въпросите за конкуренцията Маргрете Вестагер, Снимка: Ройтерс

Еврокомисарят по въпросите за конкуренцията Маргрете Вестагер заяви във вторник, че желае да разгледа всички аргументи, които са против планираното сливане между френския индустриален гигант Alstom и германската Siemens – две от най-големите промишлени компании в света, съобщава New Europe.

Ако сливането бъде завършено, то ще създаде силна френско-германска корпоративна коалиция, която ще окаже сериозно влияние на конкурентоспособността на европейските пазари.

Alstom развива своя бизнес в сферата на енергийния и транспортния сектор. В периода 2010-2011 г. продажбите на компанията надхвърлят 20 млрд. долара, като разполага с над 85 хил. работници. 

Берлинската Siemens оперира в няколко направления – комуникации, информатика, автоматика, контрол, енергетика, медицина, транспорт и осветление.

Европейската комисия (ЕК) започна разследване за евентуалните последствия от сливането на двете компании, страхувайки се, че създаването на толкова силен конгломерат ще намали конкуренцията в редица области, като производството на влакове и системите за сигнализация, съобщи Вестагер по време на конференция.

„Хората са разтревожени, но разследването все още продължава и се надяваме, че всеки, който е притеснен относно това сливане, ще се свърже с нас“, заяви тя в Европейския парламента в Брюксел.

Със сливането, което беше оповестено още през септември 2017 г., Siemens и Alstom се стремят да обединят своите дейности, свързани с железопътния транспорт, за да се конкурират успешно с бързата експанзия на китайската CRRC.

Вестагер добави, че ЕК ще разгледа позицията и на други международни индустриални групи в Европа, за да прецени дали те ще бъдат в състояние да упражнят конкурентен натиск върху новия субект, поставяйки краен срок за споделяне на мнение по въпроса до 28 януари 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 5 години
На пресконференцията миналия септември, шефа на Алстом го каза директно, бюджета за развойна дейност на CRRC е 7 пъти по-голям от този на френската компания, над 60% от високоскоростните линии в света са в Китай, без създаването на европейски "шампион" по подобие на Еърбъс, шанса за спечелване на търгове извън Европа ще клони към 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още