IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подалият оставка заради фатална катастрофа Нанков се връща в МРРБ като зам.-министър

Той заема мястото на Малина Крумова, която става съветник към политическия кабинет на премиера

11:58 | 10.10.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се връща в министерството като заместник-министър.

Със заповед на премиера Бойко Борисов Малина Крумова е освободена от длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Нейното място заема бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщават от правителствената просслужба.

 Нанков беше заместник-министър на регионалното развитие и в първите два мандата на Бойко Борисов, като ведомството се ръководеше от Лиляна Павлова. 

Малина Крумова става съветник към политическия кабинет на министър-председателя. 

По-рано днес парламентът прекрати пълномощията на Николай Нанков като депутат от ГЕРБ, предава БТА. Нанков се върна в парламента, след като подаде оставка като министър на регионалното развитие и благоустройството. Вчера той е подал молба да бъде освободен като депутат по лични причини.

До рокадите в правителството се стигна след тежката катастрофа с автобус край Своге

След трагедията премиерът поиска министрите на вътрешните работи, на транспорта и регионалното развитие да поемат отговорност и да се разделят с постовете си. Така тримата министри – на регионалното развитие Николай Нанков, на вътрешните работи Валентин Радев и на транспорта Ивайло Московски, подадоха оставки.

На тяхно място парламентът назначи главния секретар на МВР Младен Маринов за шеф на МВР, Петя Аврамова – за ръководител на МРРБ и Росен Желязков за лидер на транспортното министерство.

Назначението на Нанков не представлява сериозна изненада, тъй като новият министър на регионалното развитие Петя Аврамова още в деня на приемането на поста заяви, че би искала Нанков да работи за нея. 

"Хора със знание и опит, като Николай Нанков, трябва да бъдат включени в работата, така че за мен ще бъде много ценно да ползвам неговите знания и опит. Той ще бъде един от стълбовете в министерството, ако приеме тази възможност да остане. Засега няма решение по този въпрос", каза в средата на септември Аврамова. 

Но повторното назначаване на Нанков в регионалното министерство само по себе си обезсмисля подадената като знак за поемане на политическа отговорност заради 20-те жертви на катастрофата край Своге оставка. Припомняме, че една от версиите на разследването за инцидента е свързана с качеството на ремонта на пътя. 

Драгомир Стойнев от БСП поиска да разбере какви са причините Нанков да напуска парламента. Ако се върне в министерството, как това отговаря на поетата морална отговорност за катастрофата край Своге, попита той.

"Г-н Нанков, вие морален ли сте или лоялен", попита още депутатът. "Възкръсването" му в регионалното министерство, едва ли ще доведе до "възкръсване" на жертвите в Своге, заяви Таско Ерменков от БСП.

"Заставаме твърдо зад професионалиста Николай Нанков", каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той припомни, че зад Нанков като министър са застанали и от сдружението на общините. Когато един министър е успял да направи политики, които да стигнат до всички български граждани, да говорите по този начин е несериозно, обърна се той към левицата и призова да спрат с омразата и агресията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 5 години
не случайно на хората не им пукаше за последните смени ... даже защо си правиха труда да ни плакнат очите след като си знаем мат'ряла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
dnp_m
преди 5 години
Дългата скамейка се оказа много къса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
ejko
преди 5 години
Тия не си поплюват! Чупят рекорди по наглост!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още