IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в имоти достигат рекордните 1,6 трлн. евро

Ню Йорк остава най-големият градски имотен пазар в света, показва доклад на консултантска компания

12:18 | 11.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки геополитическата несигурност и забавянето на икономическия цикъл инвестициите на глобалния имотен пазар отчитат значителен ръст от 18% на годишна основа и достигат нов рекорд от 1,6 трлн. евро (1,8 трлн. долара) в годината до юни 2018 г. Това показва годишният доклад Winning in Growth Cities на консултантската компания Cushman&Wakefield. Той изследва инвестиционната активност в бизнес имотите в света, като оценява градовете според успеха им в привличането на капитал.

Ръстът на инвестициите в бизнес имоти с 18% се дължи главно на Азия, която е както източник на капитал, така и инвестиционна дестинация, като инвестициите на континента съставляват 52% от общата активност, а азиатските купувачи са отговорни за 45% от трансграничните инвестиции.

„Не съществува недостиг на капитали, насочени към недвижими имоти в различни райони и рискови профили. Всъщност, наблюдаваме, че много инвеститори увеличават влаганите капитали в имоти и развиват стратегиите си, за да позволят разнообразно предлагане и рискова търпимост“, казва Карло Барел ди Сант’Албано, ръководител на отдел „Глобални капиталови пазари“ в Cushman&Wakefield.

„Това са ключовите фактори, които определят дали обемите ще продължат да растат. При настоящата среда те може да надхвърлят настоящите нива с до 2% догодина. Ръстът вероятно ще се дължи предимно на глобалното купуване, но инвеститорите трябва да следят внимателно структурните промени на наемния пазар като възможност и предизвикателство“, допълва той.

„Има ясни и според мнозина нарастващи рискове в макроикономическата среда, но нищо не говори, че цикълът е напът да приключи или, че предстои рецесия“, отбелязва Дейвид Хъчингс, ръководител на отдел „Инвестиционна стратегия и капиталови пазари в Европа, Близкия изток и Африка“ в Cushman & Wakefield.

„Оказва се, че инфлацията не е толкова голяма заплаха, колкото се смяташе, тъй като продължаваме да се радваме на стабилен икономически растеж. Но ценовите сигнали ще накарат банките да продължат политиката по затягане на коланите в повечето области и бавното, но сигурно повишаване на лихвените проценти и намаляването на количествените облекчения ще продължат. Новото догодина може да е потенциалното увеличаване на предлагането, тъй като някои компании променят стратегията и извличат печалба, други са притиснати от растящите разходи по кредитите и трябва да набират капитал, а все повече компании търсят партньори, за да инвестират и строят заедно“, допълва Хъчингс.

Ню Йорк остава най-големият градски имотен пазар в света, следван от Лос Анджелис и Лондон, а Париж се издига в подреждането до четвъртото място преди Хонконг. Сред международните купувачи Лондон остава недостижим, а Ню Йорк се свлича от второ на шесто място заради високите цени, силния долар и изключително конкурентното местно търсене.

В топ десет на градовете с най-голям обем привлечени инвестиции шест се намират в САЩ, а Европа и Азия са представени от по два. Въпреки политическата несигурност около излизането на Великобритания от Европейския съюз Лондон задържа позицията си на водещ европейски пазар главно благодарение на няколко значителни трансакции с офис сгради.

Ръстът на трансакциите в Северна Америка обаче се забавя с повишение от едва 0,6% на годишна основа. В останалите части на света обемите достигат най-високото си ниво от три години. Азиатско-тихоокеанският регион отбелязва скок от 32% на годишна основа, а ръстът на трансакциите в Европа надхвърля 16%.

За девети път в последните десет години Лондон е градът, който привлича най-много международни инвестиции в имоти. Азиатските инвеститори, които са увеличили обемите от трансакции с 47% на годишна основа до 10,9 млрд. долара, са най-силният източник на трансграничен капитал в британската столица, като офисите са били основен обект на такива сделки. Секторът привлича пазарен дял от 94% от капиталите от Азиатско-тихоокеанския регион в Лондон.

Европа заема четири от местата в топ пет за международния капитал, като Париж и Амстердам запазват третото и четвъртото си място за втора поредна година, а Мадрид влиза в топ пет за първи път от 2009 г.

Единственият германски град в топ десет е Берлин, което е промяна спрямо доминацията на страната през 2017 г., когато три града намериха място в първата десетка. Въпреки това германските градове продължават да се радват на голямо търсене и запазват доброто си представяне сред 25-те най-предпочитани дестинации от трансграничните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още