IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT индустрията: Не вдигайте максималния осигурителен праг

Мярката може да изгони специалистите в чужбина, ще ги последват компаниите, алармират от бранша

15:52 | 10.10.18 г. 54
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор – Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер, изпратиха открито писмо до представители на изпълнителната и законодателната власт, с което изразяват своето „сериозно безпокойство във връзка с обявените намерения за повишаване на максималния осигурителен доход на 3000 лв.“.  В документа се изразява загриженост, че подобна промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж. 

„В основата на този растеж е капацитетът ни да създадем стратегическа индустрия, базирана на стратегически талант, който е глобално конвертируем и за чието създаване, задържане и обратно привличане в страната работим активно. Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци, подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество“, се казва в становището.

Браншовите организации подчертават, че ако една група получава повече, защото произвежда повече, а с това генерира повече приходи за хазната, не е разумно тя да се демотивира, а обратното – държавата да се стреми към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи.

„Решението да се увеличи прага на пенсиите, поднесено едновременно с повишаването на максималния осигурителен доход, би могло да се възприеме като противопоставяне на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище. Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им“, поясняват още в становището си организациите.

Според представителите на IT индустрията това намерение ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в тази индустрия. Според тях е налице реална опасност от отлив на  висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващия дефицит на кадри не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин. В писмото си експертите посочват, че компаниите може да предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш. Така може да се окаже, че икономическият резултат от това правителствено решение ще бъде отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 5 rate down comment 11
pecan
преди 5 години
Всички плащат данъци . Защо да не плащат и тези с над 3000 лева доход . Няма да избягат . В Германия няма ли да плащат данъци ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 2
Zalmoxis
преди 5 години
Проблемът е, че не мислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 2
Zalmoxis
преди 5 години
Проблемът е, че не мислиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 11
pecan
преди 5 години
Най добре е без таван за данък върху заплатата . Не мисля , че някой ще напусне страната от тези мерки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 5 години
Датския модел е най ***. Колкото повече доходи имаш, данъците са жестоки и големи, така се стеснява пропастта между бедните и богатите. И вестници да разкарваш, ще ти плащат достойно, не като на роб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
тъй де, и все пак най-лесно е да обрулиш ИТ крушата. там кръвта е само по кънтър страйк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Зарежи да обясняваш, реално олигархията си постигна своето - разслоение на обществото и настръхването на едни срещу други. Тия, които можем да причислим към тези с ниски доходи искат "кръв". Знаят, че няма да я получат от олигарсите, за това се радват на всяка възможна. Знаеш, че казана на българите в ада е единствен без дявол до него.Апропо, има един много интересен феномен. Ако питаш голямо количество хора към коя класа принадлежат ще чуеш масово "средната". Ще го чуеш и от малко хора с 12-15к+ както и от такива на 1200. От вторите и то масово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Не моме, просто ако се приложи направеното ще пострадаме всички в средносрочен план. Пипат парите там където ще им е лесно да вземат. Щото някак си не върви да вземат ДДС на хазарт и туризъм (набиват се в едни интереси), не искат и истински реформи да правят, не искат и да оправят данъците за НИ и автомобили... За това ти и казах, нямам абсолютно нищо против в една справедлива държава да плащам в процентно отношение повече от тия, които изкарват по-малко. В момента, отчитайки сивата икономика, реално ще излезе, че плащам повече при плосък данък и таван, усещаш ли колко е зле работата... Или живееш на друга планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
:)така е , но има заплати и заплати ... цъкни корабен механик на танкер , цъкни заплата в РВД , цъкни заварчик аргон - това е гадничко , цъкни тираджия с опит и немски/английски , цъкни капитан на самолет и втори пилот , работа на офшорна нефтена платформа - и това е гадничко по принцип , не говорим никъде за шефове или управители . шефовете не взимаме заплати по принцип :) или са символични - теглим дивидент ... лично познавам капитан на самолет , механик на танкер , инженер от РВД , ами бият ме по стандарт .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 12 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Чета коменрарите и се чудя.... няма забогатял човек от заплата, аз такова нещо не съм виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още