IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT индустрията: Не вдигайте максималния осигурителен праг

Мярката може да изгони специалистите в чужбина, ще ги последват компаниите, алармират от бранша

15:52 | 10.10.18 г. 54
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор – Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер, изпратиха открито писмо до представители на изпълнителната и законодателната власт, с което изразяват своето „сериозно безпокойство във връзка с обявените намерения за повишаване на максималния осигурителен доход на 3000 лв.“.  В документа се изразява загриженост, че подобна промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж. 

„В основата на този растеж е капацитетът ни да създадем стратегическа индустрия, базирана на стратегически талант, който е глобално конвертируем и за чието създаване, задържане и обратно привличане в страната работим активно. Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци, подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество“, се казва в становището.

Браншовите организации подчертават, че ако една група получава повече, защото произвежда повече, а с това генерира повече приходи за хазната, не е разумно тя да се демотивира, а обратното – държавата да се стреми към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи.

„Решението да се увеличи прага на пенсиите, поднесено едновременно с повишаването на максималния осигурителен доход, би могло да се възприеме като противопоставяне на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище. Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им“, поясняват още в становището си организациите.

Според представителите на IT индустрията това намерение ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в тази индустрия. Според тях е налице реална опасност от отлив на  висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващия дефицит на кадри не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин. В писмото си експертите посочват, че компаниите може да предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш. Така може да се окаже, че икономическият резултат от това правителствено решение ще бъде отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Чакай чакай, напълно съм съгласен с теб!Под фалшифициран имам предвид, че 3-5К НЕ Е богат. Богат е 20-30К.Виж статистиката. https://***/2QFr1YdОт тук въобще не следва, че средната заплата е 1200 лв., нито че 5000 е висока. Но пък от това "Xopaтa c дoxoди нaд 5000 лeвa,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 5
kane
преди 5 години
т.е. ти си съгласен, и си съгласен че все от някъде трябва да се започне с "оправянето", но ако може казваш, нека да не се започне от мен или ако може да се завърши със мен, или до тогава викаш я камилата, я камиларя...всеки си гледа интереса викаш! ...прави си!п.с.остоумен е българина, но само в краткосрочно и в личен план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 14
kane
преди 5 години
... ако няма да има максимална пенсия, защо трябва да има макимален праг за осигурване!?..защо ревете! които налива повече сега, ще точи повече после!Вс. ограничения трябва да бъдат премахнати. Нали искате справедливост, не искате рамки, не искате ограничения! Ето ви ги!...или по точно това което искате е:липса на ограничения в доходите и добро позициониране в обществото и свободно ползване на обществените системи, инфраструктура и облаги, но ако може друг да се грижи за всичко това, не и вие - с тлъстите заплати! Е, това не е монархия/все още/ и вие не сте придворните от царската свита! Плащаите си задълженията хитреци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 2
realistyt
преди 5 години
Да бе, фалшифицирана е тя. Това е средната заплата за страната, а не за София! Може би не знаеш, но България все още не е само София. 1200лв. в провинцията, като изключим някои по-големи градове като Варна, Пловдив и Бургас, дори се счита за сравнително висока заплата! За София 1000-1200лв. са нищо, да, така е! Това е така, понеже IT специалистите, получаващи по 3-5хил. лв. заплати, въпреки че не са кой знае колко много- 150-170хил.д. , вдидат осезателно стандарта в София! Само да те светна, че и в София има доста работещи, които получават заплата около и под 1000лв. - учители в държавни училиша, медицински работници, военни, полицаи, шофьори в градски транспорт, магазинери, доста занаятчии, стрителни работници, работници в музеи, някои нископлатени чиновници и др., като общия им брой изобщо не е малък и е може би повече от 700хил. д. Така че средната заплата, колкото и да не ти се вярва, си е толкова- около 1200лв. Сега може би се чудиш как оцеляват тези с заплата около и под 1000лв. в София- просто, работят на две, а някои и на три работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Това са социални системи, няма как здравия да не носи болния.Въпроса е в пропорцията. А за да се уточни тя, трябва да се работи с точни числа и политически компромиси. Няма как да има разбиране, когато и едните и другит злоупотребяват с статистиката както си поискат, докато ножицата се отваря все повече.Ножицата се отваря до тогава, докато не изнесат и синдикати и финансисти и политици, дори и бизнес от работните им места със сопи.Или сядат на масата политици, синдикалисти, бизнеси и финансисти и се разбират в искрен обществен договор, или ще ядат сопи. Всичките.Като гледам какъв шизофреник и тотален некадърник ни е премиер, мисля че ще е второто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 5 години
На световно ниво няма. Но и не е само талаша, така си е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 9
penman
преди 5 години
Императоре, живееш в социална държава с всичките й недостатъци. Ако не ти харесва - *** зад океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 25
penman
преди 5 години
Всички кадърни се изнесохме още в началото на 90-те. След нас, завършилите в края на соца, кадърните можеха да учат в чужбина и там си и останаха. Вие, които днес се имате за IT специалисти, сте само посредствена имитация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Кои са високодоходните групи и как сравняваш данъците и осигуровките?!Висок доход в България е 20 000 - 30 000 лв. на месец, не 5000 лв. И това далеч не са ИТтата!Някакви посрани синдикалисти се опитват да измрънкат, че 5000 лв е голяма заплата, за да може да доутепат "средната класа", но това съвсем не означава че ще успеят.Ако искаш да махнеш плоския данък виж реалните числа:минималната заплата - 500 лв. Максимална 30 000. Средна - 15 250.Значи над 10 000 лв - прогресиен данък и 10 000 максимален осигурителен праг.Така се удрят богатите, а не като отрежеш ръката, която те храни, т.е. "средната" класа с заплата 3-5000 лв. (в кавички, щото наистина почти я няма (170 000 човека).Ще питаш, да ама 15 250 не е средната заплата. Ами много ясно, че не е! Не е щото в България имаш огромна ножица между "богати" и "бедни", по тоя повод наистина трябва прогресивен данък, но НЕ с параметрите с които лъжат оная пaча Ася Гонева и ходещия нeкролог Боян Дуранкев. 3-5К лв. НЕ Е ГОЛЯМА ЗАПЛАТА, а нормална.Средната заплата за държавата от 1000-1200 лв. е фалшифицирана, използвана за фалшив аргумент за доограбване на средната класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 31 rate down comment 3
flybg
преди 5 години
Абсолютен булшит. Има не малко кадри на световно ниво решили да останат поради една или друга причина. Но да твърдиш, че тук е останал само талаша е меко казно смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още