IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT индустрията: Не вдигайте максималния осигурителен праг

Мярката може да изгони специалистите в чужбина, ще ги последват компаниите, алармират от бранша

15:52 | 10.10.18 г. 54
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор – Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер, изпратиха открито писмо до представители на изпълнителната и законодателната власт, с което изразяват своето „сериозно безпокойство във връзка с обявените намерения за повишаване на максималния осигурителен доход на 3000 лв.“.  В документа се изразява загриженост, че подобна промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж. 

„В основата на този растеж е капацитетът ни да създадем стратегическа индустрия, базирана на стратегически талант, който е глобално конвертируем и за чието създаване, задържане и обратно привличане в страната работим активно. Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци, подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество“, се казва в становището.

Браншовите организации подчертават, че ако една група получава повече, защото произвежда повече, а с това генерира повече приходи за хазната, не е разумно тя да се демотивира, а обратното – държавата да се стреми към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи.

„Решението да се увеличи прага на пенсиите, поднесено едновременно с повишаването на максималния осигурителен доход, би могло да се възприеме като противопоставяне на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище. Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им“, поясняват още в становището си организациите.

Според представителите на IT индустрията това намерение ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в тази индустрия. Според тях е налице реална опасност от отлив на  висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващия дефицит на кадри не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин. В писмото си експертите посочват, че компаниите може да предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш. Така може да се окаже, че икономическият резултат от това правителствено решение ще бъде отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 27
penman
преди 5 години
Максималния осигурителен доход трябва да се премахне. Заплахите че щели да напуснат специалистите са смешни. Който е могъл - отдавна е напуснал. В страната са останали мързеливите, некадърните и старците. Политиците създадоха този таван за да облагодетелстват себе си, така че не вярвам да го премахнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 19
justhuman
преди 5 години
Като цяло съм доста изненадан от този коментар на асоциациите. При този глад за кадри, който IT индустрията изпитва в момента, не мисля че колкото и да се вдигне максималния осигурителен доход ще се отрази изобщо на индустрията. Който си е правил тънки сметки без кръчмар ще фалира и друг ще дойде на негово място и ще глътне на момента кадърните кадри.Напротив, мисля че промяната е изцяло в интерес на работниците, вдигането на максималния осигурителен доход ще елиминира дилемата дали да си вземеш болнични или отпуска, която обикновено се появява когато дохода ти е доста по висок от максималния осигурителен тъй като ако си вземеш болнични реално губиш пари.Аз, като част от тази индустрия, честно казано бих предпочел да няма максимален праг, а когато се наложи човек да боледува или да излезе в майчинство да може да разчита на подкрепа до пълния размер на заплатата която взима.От гледна точка на бюджета, очаквам че фискалния ефект е пренебрежим, въпреки че може и да греша след като е подета инициативата за вдигане. Да, вдигането на прага вдига разходите за осигуровки, но това също така е пряко свързано и с вдигането на разходите на НОИ за изплащане на обезщетения за временна нетрудоспособност (болнични и майчинство) - тема която също се появи тук преди няколко дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
nikolait
преди 5 години
прав е Мик(5) - дебатът по-скоро е дали като общество трябва да продължим с привилегиите към високодоходните групи, които плащат по-малки данъци и осигуровки спрямо по-ниско доходните. Според мен, след като имаме плосък данък, то и облагането трябва да бъде равно и без предоставяне на привилегии(независимо от тавана на пенсиите, който все в един момент трябва да падне).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Дойде момента да се съглася с теб.Таман една-две прослойки надигат глава и се образува нещо като тънка средна класа... И дай да ги върнем в кюпа.В момента единствените данъци, които трябва да се пипат - диференциация на ДДС: храни от първа необходимост, лекарства, книги, учебници - надолу, туризъм, хазарт - нагоре. Всичко друго е прострелване в кракът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 40 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
ИТтата въобще не са най-богатите в тази държава. Има хора с 20-30 хил. лв. заплати, които НЕ СА ИТта, т. е. те са богатите.Хората с 5000 лв. са средна класа. Ако искате тях да "накажем" - ок. Особено ИТ бизнеса - днес е тук, ама утре може и да го няма, а с него и едно дебело бюджетно перо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
red6
преди 5 години
Съгласен съм с теб. Дори трябва данъчното облагане да е прогресивно и това е правилно. Казвам го като човек, който ще е от тези, дето ще го "отнесат". Обаче има един малък проблем. Всичкото това е приложимо в страна на върховенство на закона и сведена до минимум корупция и сив пазар. България не отговаря на нито едно от трите условия. Като се приложи и станем конкурентноспособни и "нормални" - тогава нека се въведе. В момента това ще доведе само до едно - отлив на компаниите, които играят по правилата и още повече посивяване на икономиката. И като резултат - още по-малко пари в бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Принципно си прав, но начина на противодействие не е да обложиш с повече коректните платци и високопроизводителните хора. Особено ако има глад за такива на световно ниво. Номера е да накараш сивата икономика да се изсветли и нископродуктивните хора да почнат да произвеждат продукция с по-висока добавена стойност. Всичко останало ще доведе до точно обратния резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 11
mick
преди 5 години
Проблемът с максималния осигурителен доход е, че с него имаме дефакто регресивно данъчно облагане. Колкото повече получаваш.. по-малко данъци и исигуровки плащаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 4
Miraka
преди 5 години
Нямам против да си сложа сам инжекцията (еквивалент да си платя на място толкова, колкото струва). Не искам и пенсия от държавата. Проблема ми е, че трябва да внасям като поп и отново са си плащам на място за инжекцията и да мисля варианти да се осигуря сам за пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 5
Спящият бик
преди 5 години
На осигуряващите се ще се признаят още 400 лв. към осигурителния доход. От тях държавата ще прибере обратно 55 лв. от служителя и 83 лв. от работодателя... Дотук добре, но главният въпрос е един ден тези хора каква пенсия ще получат!? И въобще ще получат ли?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още