IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки че музикалната индустрия е в растеж, пиратството остава сериозен проблем

Стриймингът допринася за растежа на музикалния пазар за трета поредна година, сочи доклад на IFPI

23:10 | 10.10.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки че Spotify и Apple Music върнаха музикалния бизнес към растеж, като накараха феновете да плащат, нивото на пиратството остава доста високо, твърди Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

Начинът, по който хората пиратстват музика, се е развил, заедно с техните навици за слушане, а пиратството ограничава развитието на услугите чрез абонаменти, посочват още от организацията, цитирана от Wall Street Journal.

Въпреки че 86% от потребителите слушат музика през услуги по заявка, предлагани от Spotify Technology, Apple и други, около 38% от тях получават музика чрез методи, които нарушават авторските права - процент, който е останал постоянен през последните години, коментира говорител на IFPI.

Повечето от тези, които пиратстват музика (32% от общия брой потребители) използват технология, известна като “stream ripping”. Сайтовете, ползващи технологията, създават аудио файлове на компютъра на потребителя, от видео в YouTube или подобен източник. Такива сайтове обикновено привличат рекламни приходи без да компенсират изпълнителите или звукозаписните компании.

YouTube не е отговорила веднага на запитването за коментар.

По думите на говорителя на IFPI въпросният метод пречи на платените услуги на стрийминг платформите, които предлагат на слушателите офлайн опции за потребление.

“Това задушава растежа на пазара на легална музика”, коментира още говорителката.

Звукозаписните компании са се обединили, за да вземат мерки срещу подобни сайтове за нарушения. През 2016 г. те постигнаха успех в рамките на съдебно дело срещу един от най-големите играчи YouTube-mp3.org.

Глобалните приходи от звукозаписи са нараснали с 8,1% през миналата година, достигайки 17,3 млрд. долара, сочи докладът на IFPI. Това е третата поредна година на растеж след 15 години на спад за индустрията на фона на насочването от физически носители към дигитална музика - период, който беше силно белязан от пиратството.

Този растеж е свързан предимно с 41-процентния скок на приходите от стрийминг, който сега носи по-голямата част от приходите на индустрията, благодарение на 176-те млн. потребители на платени услуги като Spotify.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
пиратството не е никакъв проблем, а корекция на пазара ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
KMETA
преди 5 години
Няма страшно, наш Бойко са бори с пиратите и най вече с Джони Деп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още