IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кражбите на криптовалути са достигнали близо 1 млрд. долара до септември

Това е ръст с 250% спрямо 2017 г., сочи доклад

17:36 | 10.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кражбите на криптовалути чрез хакване на криптоборси и на платформи за търговия са достигнали 927 млн. долара през първите девет месеца на годината, което е ръст с близо 250% спрямо равнището от 2017 г., сочи доклад на американската компания за киберсигурност CipherTrace, публикуван в сряда.

Докладът, който анализира криминалната дейност и прането на пари на пазара за дигитална валута, установява и стабилен ръст на по-малките кражби в диапазона между 20 и 60 млн. долара, които са възлизали на 173 млн. долара през третото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Дигиталните валути, откраднати от борси през 2017 г., са възлизали едва на 266 млн. долара, установи предходният доклад на CipherTrace.

Популярността на биткойн и появата на над 1600 други дигитални валути са привлекли повече хакери в пространството на криптовалутите, като са увеличили възможностите за престъпления и измами.

„Регулаторите все още изостават с няколко години, защото само няколко страни действително са приложили силни закони против прането на пари“, казва Дейв Йеванс, главен изпълнителен директор на CipherTrace.

Той е и председател на Работната група за борба с фишинга, глобална организация, която цели да помогне за разрешаването на киберпрестъпления.

Според него престъпните трансакции вероятно са с 50% повече спрямо проследените в доклада. Например, CipherTrace има информация за открадната криптовалута на стойност над 60 млн. долара, която не е посочена в документа.

Данните показват още, че водещите криптоборси в света в страни със слаби регулации на прането на пари са били използвани за изпирането на биткойни на стойност 2,5 млрд. долара от 2009 г. насам. За целите на доклада са били анализирани водещите 20 криптоборси от гледна точка на обема.

CipherTrace не посочва имената на борсите в доклада си. Изпраните пари са били включени в трансакции, които компанията е успяла да наблюдава директно и ги определя като престъпни или силно подозрителни.

Криптоборсите били използвани и за покупката на 236 979 биткойна на стойност близо 1,5 млрд. долара по настоящи цени, сочат данните от доклада.

„Всички борси получават тези изпрани пари. Няма как да бъдат спрени“, казва Йеванс.

„А причината е, че често научаваме за престъпната дейност, след като тя вече се е случила. Така че няма начин да узнаем в реално време. Можем да знаем в 80-90% от времето, но е невъзможно да знаем на 100%", допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още