IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Федералният резерв полудя

Според американския президент масовата разпродажба на Wall Street в сряда представлява дългоочаквана корекция на пазара

11:12 | 11.10.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че разпродажбите на фондовите пазари в сряда всъщност са дългоочаквана корекция. Президентът също така не пропусна да отправи нова порция критики към Федералния резерв, стигайки до там да определи действията на централната банка като „лудост“.

„Смятам, че… Фед прави грешка. Твърде са стегнати. Смятам, че Фед полудя“, заяви държавният глава преди политическо мероприятие в Пенсилвания, цитиран от Ройтерс.

Американската централна банка увеличи лихвените си проценти през септември и остави без промяна плановете си постепенно да стяга паричната си политика, прогнозирайки, че икономиката на страната ще се радва на поне още три години на растеж.

Това обаче доведе до критики от страна на Тръмп, според когото лихвените проценти се увеличават прекалено бързо при минимална инфлация и данни, които говорят за силна икономика.

Именно бързото нарастване на лихвите в САЩ стана една от причините за притесненията на инвеститорите, довели до разпродажбата на американски акции в сряда. В рамките на сесията Dow и S&P 500 загубиха над 3% от стойността си, а Nasdaq composite – над 4%, като за това допринесе и поевтиняването на книжата в технологичния сектор.

Тръмп отрече ефект върху по-лошото представяне да е оказал търговският конфликт на САЩ с Китай. „Не е това. Проблемът ми е с Фед“, заяви той в телефонно интервю с Fox News, цитирано от Bloomberg.  

Според президента разпродажбата е дългоочаквана корекция. „Всъщност е корекция, която чакахме от дълго време, но наистина не съм съгласен с това, което прави Фед“, заяви още той преди пътуването си до Пенсилвания.

Американският финансов министър Стивън Манучин също заяви, че това, което се наблюдава на пазара, е корекция, а основите на американската икономика продължават да бъдат „изключително силни“.

„Фактът, че има известна корекция, имайки предвид какъв ръст отбеляза пазарът, не е особено изненадващ“, заяви той, цитиран от Bloomberg.

Корекция на фондов пазар се определя като най-малко 10-процентен спад от най-високата стойност през последните 52 седмици. За да се стигне до там – въпреки разпродажбата в сряда, S&P 500 ще трябва да удвои загубите си. Индексът спадна с близо 5% от най-високата си стойност при приключване на сесия на 20 септември.

Nasdaq от своя страна се понижи с 8,5% от рекорда си на 29 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 27 rate down comment 13
RSG
преди 5 години
Дори не си направих труда да го прочета.Постигнатото последните десетилетия беше в резултат на глобализма и либерализма, които станаха лоши думи напоследък. Сега като се позатрият малко индексите, недай си боже и доста хора да останат без работа ще се види какво тези 2 велики ценностти са дали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още