IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски милиардер разпродава луксозни хотели в Южна Европа

Във вторник Standard & Poor's понижи рейтинга на компанията Dogus на Ферит Сахенк

14:06 | 11.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията Dogus Holding на турския милиардер Ферит Сахенк търси купувачи на луксозни хотели в Южна Европа, сред които и Capri Palace, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Компанията, която притежава също вериги ресторанти, включително Zuma и Nusr-Et, води преговори и с купувачи на Villa Dubrovnik, мадридския Hotel Villa Magna и Aldrovandi Villa Borghese Hotel в Рим, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

По-вероятно е тези т. нар. трофейни имоти, някои от които преди това са били притежавани от богати семейства, да бъдат продадени поотделно, а не като портфейл, отбелязва един от източниците. Сред потенциалните купувачи на хотелите са хора с голямо нетно богатство от Португалия, Испания, Италия, Азия и Близкия изток, допълват източниците.

Компанията търси купувачи и на Grand Hyatt в Истанбул, който е в процес на преструктуриране на дълга си. Представител на Dogus е отказал коментар.

Хотелите на компанията са предназначени за богати и известни хора. Capri Palace, например, разполага само с 68 стаи и два ресторанта със звезди Мишлен. Президентският му апартамент, който включва частен басейн, може да бъде резервиран срещу 8163 евро на вечер по-късно този месец, показва справка на сайта му. А Hotel Villa Magna в Мадрид често се използва са фотосесии. В последните месеци актьори като Рами Малек, Оливия Мън, Крис Прат, Дензъл Уошингтън и Райън Рейнолдс са представяли филмите си там.

Във вторник Standard & Poor’s понижи рейтинга на базираната в Истанбул компания Dogus на В-, като се позова на неспособността на компанията да изпълни планираното рефинансиране – 725 млн. евро (834 млн. долара) за нея самата и 1,6 млрд. евро за компаниите, в които е инвестирала. Ако Dogus не удължи матуритета на заемите си, S&P не очаква да изпълни финансовите си ангажименти идната година, „без да ускори и осъществи продажби на активи“.

„Разбираме, че Dogus има подробен план да се освободи от част от имотните си активи на обща стойност около 500 млн. евро през 2019 г.“, посочи рейтинговата агенция в анализа си и допълни, че повечето от активите се намират извън Турция.

Сахенк, който преди време беше най-богатият човек в Турция, инвестира сериозно в хотели, яхт-клубове и ресторанти в страната и в чужбина, след като продаде дела си от 31% в Turkiye Garanti Bankasi за почти 5,5 млрд. долара.

Dogus трябваше да прибегне до продажба на активи, за да намали дълговото си бреме и да покрие разходите си по обслужването на кредитите. По-рано тази година компанията се съгласи да продаде 17% от компанията Dream International, която притежава ресторантски брандове като Azumi и Nusr-Et, за близо 200 млн. долара на сингапурската инвестиционна компания Temasek Holdings и на базираната в Лондон Metric Capital Partners.

Dogus продаде и дела си в съвместно дружество за строителството на търговски център в Измир, Западна Турция, на партньора си Orjin Group. А през май Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) съобщи, че ще купи дял от 25% в компанията D-Marinas, собственост на Dogus, която има десет яхт-клуба в Турция, Гърция и Хърватия, на цена от 70 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още