IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция затяга контрола върху цените в страната

Мерките включват строг контрол и глоби за представителите на бизнеса, които увеличават рязко цените

12:36 | 11.10.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Анкара поиска от местните власти в Турция да въведат по-строг контрол, както и глоби, върху представителите на бизнеса, които увеличават по-драстично цените заради икономическите затруднения на страната. Това става ясно от съобщение на вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

През последните месеци турската икономика беше ударена от валутна криза, в рамките на която от началото на годината цената на лирата поевтиня с 40%, а инфлацията достигна до близо 25%, най-високата стойност за последните 15 г.

И докато цените в Турция растат, президентът Реджеп Ердоган призова турците да докладват за магазини и „опортюнисти“, които увеличават прекомерно цените, обещавайки да проведе акции в обектите, ако е необходимо.

В същото време финансовият министър Берат Албайрак във вторник обяви план за „доброволно“ намаляване на цените с 10% в опит да се отговори на повишаващите се потребителски цени.

По-рано в четвъртък вътрешният министър Сюлейман Сойлу е изпратил уведомления до кметовете на всички 81 турски провинции с искане да бъдат взети мерки срещу тези, които „се възползват“ от волатилните валутни курсове, за да увеличат цените, се посочва още в съобщението на министерството.

„Беше установено, че някои магазинери, фирми и компании през последните дни въведоха резки увеличения на цените на продукти и услуги, предоставяни за нуждите на гражданите, че някои стоки се държат на склад, за да предизвикат увеличение на цените“, посочва още министерството.

По-рано правителството също така забрани на компаниите да налагат произволни увеличения на цените, ако не са засегнати от увеличение на входящите цени или лихвените проценти.

Обезценяването на лирата беше предизвикано от конфликта между Турция и САЩ и притесненията за влиянието на Ердоган върху паричната политика на страната. Въпреки това според Анкара проблемите в икономиката на страната е предизвикана от „икономическа война“, водена срещу Турция.

В същото време с решение в Държавен вестник по-рано в четвъртък бе съобщено, че реструктурираните заеми във валута ще бъдат обръщани в турски лири по обменния курс на централната банка в деня на преструктурирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
опааа
преди 5 години
....не са СЪЕДИНЕНИ а северни...замръзнали са в миналото си величие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
опааа
преди 5 години
...дали ВАРВИ по пътя на Венецуела ще разберем скоро, но че няма да се дадат без бой съм сигурен! ...сега американците се заканват и на Индия, щели те , индийците, да си получат заслуженото. И току виж скоро сме почнали да събираме помощи за северните американски щати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
doc
преди 5 години
Turcia uvereno varvi po patia na venezuela
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 16
Иван Митев
преди 5 години
Турция страда от вредното влияние от Турската централна банка.В Турция, вместо да разрешат проблема с причината те "се борят" с последици.Резултатът е ясен: нарастване на инфлацията и нови щети за хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още