IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли инвеститорите в имоти да се възползват от ниските лихви в Европа?

Германия е изключително привлекателна дестинация за международните инвеститори след стъпките на Фед в последно време

09:22 | 13.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разширяващата се пропаст между лихвените проценти в Европа и САЩ e потенциална възможност за инвеститорите в имоти в света.

В САЩ лихвените проценти в последно време бяха повишени на 2 до 2,5%, докато лихвите в Европа в момента са на ниво от нула процента. Въпреки че се очаква да нараснат в идните пет години, лихвите на Стария континент вероятно ще останат непроменени до лятото на 2019 г., което ще ги отдалечи още повече от тези отвъд океана и ще ги доближи до лихвените проценти във Великобритания.

На фона на очакваното ново повишаване на лихвите във Великобритания и САЩ, двете страни ще бъдат в различна лихвена среда спрямо страните от еврозоната. Това поставя купувачите на имоти от зоната на единната валута, както и тези с предстоящо рефинансиране, в удобна позиция. „Това е значителна пропаст от близо 30 месеца“, казва Маркус Лютгеринг, ръководител на отдел „Инвестиции“ в германския клон на консултантската компания JLL. “Това е сериозна разлика за международните инвеститори в имоти“, допълва той.

В Германия стъпките на Федералния резерв в последните месеци имат положително въздействие върху инвестициите в недвижими имоти в страната, отбелязва Лютеринг. „В резултат на това Германия в момента е особено привлекателна локация за международните инвеститори, които искат да използват ливъридж или да рефинансират съществуващия дълг“, допълва той.

Нормализация

В страните, в които лихвите растат, премерената и ясна пътека към нормализация, по която поеха САЩ и Великобритания, трябва да помогне при вземането на решения за инвестиции. Когато повишаването на лихвите в Европа в крайна сметка започне, очаква се то да става постепенно.

В случая с Великобритания повишаването на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) от 0,5% на 0,75% през август, едва за втори път в последните десет години, не беше неочаквано. Вероятно следващо повишаване на лихвените проценти да бъде „постепенно и ограничено“, казва гуверньорът на АЦБ Марк Карни.

Инвеститорите в имоти оцениха усещането за стабилност, като почти не реагираха на ръста на лихвите през август. „Повишението беше толкова внимателно планирано от АЦБ, че значителното въздействие върху инвеститорите в имоти във Великобритания беше избегнато“, казва Робърт Стасен, ръководител на отдел „Изследване на капиталовите пазари“ в JLL.

Той обаче отбелязва, че покачването на лихвите в САЩ с по 25 базисни пункта от март 2017 г.  насам, се е отразило на недвижимите имоти. „Директните инвестиции в имоти се забавиха в резултат на политиката на Фед. Но влиянието върху цените беше относително ограничено“, допълва Стасен.

Европейската централна банка (ЕЦБ) остава в капан между политическата несигурност и собствената й програма за количествени облекчения, както и повишаващата се инфлация и положителните данни за икономиката.

„Когато погледнете случващото се в Италия, а и предвид факта, че Гърция съвсем не е излязла от затрудненията по отношение на задлъжнялостта си, трудно е да си представим, че ЕЦБ ще предприеме ново повишаване на лихвите в близко бъдеще“, казва Лютгеринг. „Ако искаме да запазим еврото, а това едва ли буди някакви съмнения предвид общия политически климат, трябва да продължим да подкрепяме свръхзадлъжнелите страни членки с ниски лихвени проценти“, допълва той.

Нулевата лихва на ЕЦБ не дава много възможности на централната банка да прилага извънредни мерки, казва Стасен. Тя „не разполага с много инструменти в кутията“ в случай на голяма политическа нестабилност, ускоряване на инфлацията или намаляване на стойността на валутата, както в случая с Турция.

Движенията в доходността на имотите не зависят от движенията на лихвите. „Очакванията на инвеститорите за ръст на наемите и заделеният капитал за недвижими имоти трябва да облекчат въздействието от движенията на доходността“, казва Стасен.

Разликата в лихвените проценти в еврозоната, САЩ и Великобритания вече е реалност. Но тъй като пикът на лихвите в този цикъл вероятно ще бъде по-нисък, отколкото в миналото, а съществува и известно усещане за предвидимост, инвеститорите трябва да са сравнително спокойни за бъдещите си планове, допълва Стасен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Инвеститорите знаят, че когато един балон се пренадуе, налягането в него се увеличава до степен, в която стените на балона не могат да издържат напрежението..и тогава Mamma Mia!. Реването ще е голямо, като на 100 магарета заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още