IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 115 млн. евро финансиране ще получат български иновативни фирми

Гаранционното споразумение между ОББ и ЕИФ по програма InnovFin засяга и междинни предприятия в нашата страна и Словакия

16:10 | 11.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обединена българска банка и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново гаранционно споразумение за допълнителни 115 млн. евро по програма InnovFin – за улесняване на достъпа до финансиране на иновативни малки и средни (МСП) и междинни предприятия (с до 499 души персонал) в България и Словакия. 

Настоящият договор е продължение на подписаното през 2016 г. споразумение по програмата, което беше успешно приложено, съобщиха от банката.

Тази операция е обща в рамките на InnovFin, с ОББ като координираща институция и включва и споразумение с Československá obchodná banka a.s. (CSOB) – също част от KBC Груп. С новото споразумение общият портфейл на двете банки по програмата става 180 млн. евро.

ОББ ще има възможност да предоставя кредити с гаранции при изгодни условия на иновативни МСП и междинни предприятия по InnovFin до 30 ноември 2021 г. Гаранцията от ЕИФ е по линия на инициативата „InnovFin на Европейския съюз – финансиране за иноватори“ с финансова помощ по „Хоризонт 2020“, рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации (част от плана Юнкер).

По повод на споразумението с ЕИФ Петър Андронов – главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Груп за България, подчерта: „С новото гаранционно споразумение по програма InnovFin между ОББ и ЕИФ разширяваме успешното партньорство между двете институции. ОББ има солиден опит във финансирането на МСП, а настоящото споразумение ще даде възможност на повече иновативни компании (както МСП, така и междинни предприятия) да осъществят идеите си, като използват финансиране при преференциални условия и облекчени изисквания за обезпечението“.

От ОББ напомнят, че кредитната институция е първият участник по плана Юнкер в България. Освен отпуснатите заеми по линия на InnovFin банката има договорени над 1800 кредита за обща сума над 300 млн. лв. по програма COSME. Така благодарение на гаранционните инструменти на ЕИФ – част от плана Юнкер, ОББ значително улеснява достъпа до финансиране на българските малки, средни и междинни предприятия за реализиране на техните проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още