IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Преговорите между САЩ и ЕС не сочат към търговска война

Според германския финансов министър диалогът е разумен и изпълнен с доверие

11:39 | 12.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговските преговори между САЩ и Европейския съюз са „разумни“ и не сочат към търговска война. Това заяви германският финансов министър Олаф Шолц в рамките на годишната конференция на Международния валутен фонд (МВФ) в Бали, Индонезия.

В нея участие взимат както представители на фонда, така и финансови министри и гуверньори от целия свят.

Събитието се провежда на фона на продължаващо търговското напрежение между САЩ и Китай, финансови проблеми в някои развиващи се икономики и увеличаване на тревогите около италианските публични финанси.

Въпреки всичко това Шолц зададе оптимистичен тон.

„Има много разумни и изпълнени с доверие преговори между ЕС и САЩ, които не сочат към ескалиране на търговския конфликт“, каза той пред репортери, цитиран от Ройтерс.

В изказване заедно с Шолц гуверньорът на Германската централна банка Йенс Вайдман заяви, че скорошното забавяне на световния растеж се дължи на „нормализиран“ вследствие на икономическото изобилие от предходните години, а не е последица от търговското напрежение.

Германският финансов министър засегна в изказването си и Италия, посочвайки, че е приел обещанието на италианските законодатели да уважат „по номинална стойност“ европейските бюджетни правила, но въпреки това отпрати послание към най-големия длъжник в еврозоната.

„Ако трябва да се даде съвет на Италия, той трябва да е да внимава какво прави“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още