IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 хил. души с доход над 100 хил. лв. са платили 450 млн. лв. данък за 2017 г.

1,657 млн. души са внесли общо данък върху доходите си над 517 млн. лв., става ясно от справка на финансовия министър

13:12 | 12.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общо 15 523 българи са декларирали приходи от по над 106 800 лева за календарната 2017 г. Те са заплатили близо 450 млн. лв. данък върху доходите си. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов до депутата от БСП Жельо Бойчев.

Най-много граждани са декларирали пред Националната агенция по приходите (НАП) годишна данъчна основа по-мала от 6120 лв., като 1,657 млн. души са платили общо данък върху доходите си от над 517 млн. лв.
От справката става ясно още, че други 4506 българи са декларирали доходи между 90 хил. и 106 800 лв., като са заплатили общо почти 45 млн. лв. данъци.

nap nap

Близо 7 хил. души са посочили в годишните си данъчни декларации, че получават доходи до между 74 и 90 хил. лв. Те са платили общо данък в размер на близо 58 млн. лв.

Според предоставените от Горанов данни през 2017 г. са разпределени 7,281 млн. лв. дивиденти и ликвидационни дялове на физически лица.

nap nap

От отговора на министъра става ясно още, че данните, предоставени от НАП, са от данъчните декларации подадени през календарната година, следваща годината на придобиване на дохода и в този смисъл, данните от подадените през текущата година декларации се отнасят за предходната. В тази връзка и предвид разликата между декларирани и внесени средства, така декларираните суми не следва да се сравняват с касовото изпълнение на бюджета в частта за приходите за ЗДДФЛ. Все пак, според отчета за изпълнението на бюджета за миналата година, става ясно, че по това перо в хазната са постъпили 3,31 млрд. лв.

Важно е да се уточни още, че в тези суми (посочени в отговора на финансовия министър) не се включват пенсиите, обезщетенията за майчинство и безработица, както и други социални помощи, тъй като те не се обявяват в НАП и върху тях не се плащат данъци. Не се включват и доходи от сделки с акции и дялове от взаимни фондове. Декларираните възнаграждения включват доходи от работна заплата, наеми и хонорари, но не и от сключени сделки с акции и дялове от взаимни фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zion
преди 5 години
А тук включват ли се лицата, които не са подали данъчни деклараци, но им е удържан ДДФЛ от работодателя ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още