IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските граждани имат нужда от Европа, която да бъде близо до тях

Голямото предимство на ЕС е неговото многообразие, смята бившият американски представител в блока Антъни Гарднър

21:32 | 12.10.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гражданите на Европейския съюз (ЕС) имат нужда от Европа, която да бъде по-близо до тях и която да работи, смята бившият американски представител в блока Антъни Гарднър, цитиран от Euractiv.

Голямото предимство на ЕС е неговото многообразие, допълва Гарднър, които напусна поста през 2017 г.

Сега е време европейските политици да обърнат внимание на актуалните въпроси от регионална гледна точка, за да подобрят ефективността на своето управление. Такъв въпрос е младежката безработица и надигането на популизма в отделните страни. 

„Изключително важно е тези политици да продължат да изграждат мостове между младите и политиката на ЕС“, смята Корина Крецу, еврокомисар за регионалната политика.

Крецу, която многократно е защитавала значението на постигането на консенсус при политиката на сближаване преди европейските избори през май 2019 г., предупреди отново ЕС да насочи вниманието си към младите поколения и техните нужди.

Европейската седмица на регионите и градовете беше създадена като празник на кохезионната политика, регионалното единство и иновациите в социално-икономическото развитие. През тази година фокусът на събитието е върху преговорите около политиката за сближаване, нейното бъдеще и дългосрочния бюджет на ЕС отвъд 2020 г.

Петте нови приоритета в предложението на Европейската комисия (ЕК), представени през май, отразяват настоящите и бъдещите предизвикателства, пред които ще бъде изправено европейското единство и съседство, отбеляза Крецу по време на Европейската седмица.

ЕК сега се стреми да свърши достатъчно полезна работа преди промяната в състава на европейските институции след изборите през май догодина. Всяко забавяне може да повлияе негативно върху изпълнението на програмите.

Според Гарднър ЕС трябва да обърне внимание на реалните нужди на гражданите. Външните граници, миграцията, дигиталният единен пазар и изменението на климата са само някои от нововъзникващите предизвикателства пред Европа.

„Във всеки случай ключът към дългосрочното успешно прилагане на политиката за сближаване е култивирането на общи нагласи, които също изискват работа, време и инвестиции в общи проекти и тяхното изпълнение. Държавите членки на ЕС трябва да разберат, че самите те са акционери в голям план, а ролята на регионите и местните власти е от особено значение“, добави Гарднър.

Според председателя на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберц политиката на сближаване не е политика на миналото, а политика на бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
А дали някой *** най-накрая ще се сети да приложи некоя защита от вредното влияние на Иван Митев-ските умствени самозаблуждения?Има си отделни категории и платени публикации за тази цел, г-н Митев. Плащате си и ви публикуват подробно и нашироко както ви се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Най-нужното за европейските граждани е прилагане на защита срещу вредното влияние от Европейската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Доказуем факт е, че на кормилото на ЕС има само евреи, масони и геюви!Тук-таме някой бездетник, т.е. човек без бъдеще.Заврете си я тая Европа, дя слънце не огрява!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Сигурно имаме нужда от някои неща, обаче това от което никой нормален няма нужда е некви пеерасси да идват и да променят правила, закони, верую и социологическо-философски схващания за да оправдаят извратенщината си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 5 години
Какво е Европейски парламент?Отговор :Гнездо на корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
studioaa
преди 5 години
Точно обратното е - гражданите нямат нужда от Европа и нейните импотентни институции, които причиняват почти всички проблеми, с които гражданите се сблъскват в своето ежедневие. Гражданите имат нужда от това европейският съюз да се разпадне и да не премахнат всички политики за равенство, антирасизъм и борба срещу фалшивите промени в климата и да бъдат възстановени националната независимост и пазарна икономика за сметка на край на социалдемокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още