IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в България и в целия ЕС надскочи очакванията

През август четири от петте водещи икономики в еврозоната отчитат увеличаване на производството, като единствено в Германия е регистрирана стагнация

15:27 | 12.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През август индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз е отскочило по-силно от очакваното след слабото представяне, отчетено през предходните два месеца, показват данни на Евростат. Резултатите може да допринесат за икономическия растеж през третото тримесечие на годината. Индустриалното производство в България също отбеляза добър подем, преодолявайки голяма част от слабото представяне през юли, съобщава БНР.

Производството в рамките на еврозоната е нараснало през август с 1,0% спрямо юли, когато се сви с 0,7% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,8%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение с 0,4 на сто. Това представлява растеж на производството за едва трети месец от началото на годината и първо повишение от май насам.

Подемът на производството в еврозоната се дължи на стабилен ръст с 1,9% на енергийното производство, с 1,5% при производството на стоки с дълготрайна употреба и с 1,4% на стоките с недълготрайна употреба и на средствата за производството.

През август четири от петте водещи икономики в еврозоната отчитат увеличаване на производството, като единствено в Германия е регистрирана стагнация. Най-стабилно повишение с 1,7% има в производствения сектор на Италия и Холандия, следвани от Испания (повишение с 0,85%) и Франция (с 0,3%).

Спрямо година по-рано индустриалното производство в еврозоната е нараснало с 0,9% при очаквания за понижение с 0,2% и след анемичен растеж от 0,3% през юли (възходяща ревизия спрямо предходни данни на Евростат за понижение с 0,1%).

Трябва да се има предвид, че рязкото увеличаване на промишленото производство беше един от важните двигатели за изненадващо силния икономически растеж на еврозоната през 2017 година, когато беше отчетена най-добрата експанзия от десетилетие насам. Последва обаче свиване на производството през първото тримесечие на настоящата година и слаб растеж през второто тримесечие. Това допринесе за забавяне на икономическата експанзия в региона през първото полугодие, като БВП на еврозоната нарасна с 0,4% през всяко едно от първите две тримесечия.

Евростат ще представи на 30-и октомври предварителните данни за икономическия растеж в еврозоната през третото тримесечие.

Въпреки изненадващо добрия подем на производството през август мнозина анализатори предполагат, че тази позитивна тенденция е малко вероятно да се запази и през септември, визирайки очакваното влошаване на германското производство с оглед на влезлите от началото на есента нови стандарти за отработени газови емисии, известни като WLTP тестове, които би трябвало да отслабят временно автомобилната индустрия във водещата европейска икономика.

Междувременно производството в целия Европейски съюз също отбелязва добър отскок през август, нараствайки с 0,8% спрямо юли, когато се понижи с 0,6%, като на годишна база беше отчетен растеж от 1,2% след повишение с 1,0% месец по-рано.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се е повишило през август с 0,8% спрямо юли, когато се сви с 1,3%, потвърждавайки по този начин осреднения темп на растеж в рамките на целия ЕС.

На годишна база растежът на индустриалното производство в България се е ускорил до 2,3% (спрямо август 2017 г.), след като през юли се забави рязко до 0,8%, отбелязвайки по този начин най-слабия си растеж от месец май насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още