IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските избиратели ще накажат консервативния блок на Меркел

По-слабите резултати на предстоящите избори в Бавария и Хесе може да застрашат още повече лидерските позиции на канцлера

09:09 | 13.10.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изборите в два от най-многолюдните германски региона по всяка вероятност ще отслабят консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и допълнително ще дестабилизират крехкото ѝ правителство, като дори е възможно да застрашат лидерските ѝ позиции, посочва в. Wall Street Journal в свой анализ.

Първият вот ще се състои тази неделя в Бавария – дом на BMW, Siemens и Adidas, където според социологическите проучвания консервативният Християнсоциален съюз (ХСС) ще спечели едва 33% от вота. Това се очаква да е най-лошият резултат на партията от 1950 г. и може да я принуди да си потърси коалиционен партньор, за да остане на власт.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел също изглежда вероятно да получи удар в Хесе – домът на германската финансова столица Франфурт, където на 28 октомври ще бъде избран нов парламент. Според допитванията ХДС ще вземе 29% от гласовете спрямо 38,3%, които спечели през 2013 г., като е възможно да загуби контрола в провинцията.

Уроците за германските традиционни партии не са ясни. Безработицата е ниска, а икономическият ръст е стабилен. Несъгласието с имиграционната политика на Меркел без съмнение е ключовият фактор. Престъпността, макар и отбелязваща понижение, е широко тиражирана в медиите. И друг неуловим фактор: умората от партиите, които споделяха властта в продължение на десетилетия, както и с близо 14-годишното управление на Меркел.

Във всеки случай разгром на двойните избори рискува да разпали бунтове в партията на Меркел и да я изправи пред предизвикателство, когато се кандидатира за преизбиране като председател по време на конгреса през декември.

Това е възможната първа стъпка към смяната ѝ като канцлер, посочват високопоставени депутати от партията, единият от които смята, че „всичко може да се случи“.

„Големият въпрос е дали Меркел ще успее да обедини партията и дали ще се изправи срещу нов кандидат за ръководството по време на конференцията през декември“, посочва Андреас Рьодер, историк и политолог. „За всеки лидер е трудно да познае момента, в който все още може да се оттегли с достойнство и изглежда, че за Меркел този момент е преминал“, допълва още той.

Меркел усети бунтовническите настроения миналия месец, когато депутатите от ХДС пренебрегнаха нейния избор за лидер на политическата група в парламента, заменяйки го с по-млад и относително непознат кандидат.

Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Отдавна трябваше да бъде отстранена Меркел и компанията и ... сега да си плащат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Германските избиратели ще накажат консервативния блок на Меркел Ако това е консеративно - да напълниш Европа с *** от гледна точка на култура, религия и манталитет?!?!?!?Ако това е консервативното, то някой мнооооооооо НАГЛО лъже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
Sandy
преди 5 години
Отиде ли си Меркел, отива си и наш Боко, тоест умира прав, освен ако не олизва от глава до пети следващия...но знаели се, не всички хора са лишени от качества, като чест и достойнство, лишени са само ***, от който най долни са мъжките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
Иван Митев
преди 5 години
При сегашната практика без защита срещу вредното влияние от Европейската централна банка, канцлерът Ангела Меркел е със съдба на жертва и подсигуряван провал.За устойчив политически успех е необходима защита срещу вредното влияние от Централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още