IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Брансън се отказва от саудитски инвестиции в космическата си компания

Решението на милиардера е взето след изчезването на журналиста Джамал Кашоги

19:22 | 12.10.18 г. 1
<p>
	Ричард Брансън.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ричард Брансън. Снимка: Архив Ройтерс

Британският милиардер Ричард Брансън заяви, че компанията му Virgin Group ще замрази преговорите с Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия за планирана инвестиция на стойност 1 млрд. долара в космическите начинания на компанията заради изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги, предава Ройтерс.

„Ако се окаже вярно, случилото се в Турция около изчезването на журналиста Джамал Кашоги явно ще промени възможностите на всички нас на Запад да правим бизнес със саудитското правителство“, заяви Брансън в комюнике.

Той допълни, че ще замрази управлението си на два туристически проекта в Саудитска Арабия около Червено море заради изчезването на Кашоги. Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар.

Натискът върху Саудитска Арабия се засили от 2 октомври насам след изчезването на Кашоги, който е изявен критик на политиката на страната и журналист на Washington Post.

Миналата година Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия съобщи, че планира да инвестира около един милиард долара в космическата компания на Брансън Virigin Galactic, The Spaceship Company и Virgin Orbit.

„Поискахме повече информация от властите в Саудитска Арабия и да разяснят позицията си относно господин Кашоги“, заяви Брансън в четвъртък.

Американският президент Доналд Тръмп заяви от своя страна, че САЩ са изпратили следователи, които да помогнат на Турция в разследването на изчезването на журналиста. Те работят и с властите в Саудитска Арабия.

Междувременно агенция Bloomberg съобщи, че се е оттеглила от инвестиционна конференция в Саудитска Арабия в края на месеца, като последва примера на други медийни компании, които също промениха плановете си за участие след изчезването на Кашоги.

„Bloomberg вече няма да бъде медиен партньор на Бъдещата инвестиционна инициатива. Както при всяко голямо събитие в региона планираме да отразяваме новините от регионалното си представителство“, каза говорител на Bloomberg News пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
сега е редно блюдолизците да почнат да защитатавт и СА, като борец срещу имериализма :):) примерно оня *** с диктаторския аватар и шведското име :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още