IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Италия не държи на думата си, като повишава бюджетния дефицит

Италианското популистко правителство планира да стимулира икономиката с повишение на разходите на стойност 36,7 млрд. евро догодина

20:17 | 12.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Италия нарушава обещанията си, като планира повишение на бюджетния дефицит и може да изложи на опасност европейската солидарност, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА.

Италианското популистко правителство планира да стимулира икономиката с повишение на разходите на стойност 36,7 милиарда евро през 2019 година, като почти две трети от сумата ще бъде осигурена чрез по-високия дефицит.

Юнкер отхвърли твърденията, че ЕС реагира прекалено остро на целевия дефицит на Рим от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт, след като от години приема за Франция дефицит над 3-те процента.

Откакто съм шеф на Комисията, Франция не е направила нищо за повишение на дефицита си, каза Юнкер в интервю за френското издание "Монд".

Задлъжнялостта на Италия, която в момента достига 133 процента от брутния вътрешен продукт, бе доста по-висока от френската, допълни той, отбелязвайки, че Франция винаги е държала на думата си, макар да не е било лесно.
Италия обаче не спазва обещанията си, изтъкна той.

Предишното правителство обеща дефицит от 0,8 процента от брутния вътрешен продукт през 2019 година, а сегашното го повишава на 2,4 на сто, каза още Юнкер.

Европейските страни са свободни да се борят срещу бедността, да определят минимален доход или да променят корпоративните данъци, отбеляза Юнкер, цитирайки някои от мерките на популистката управляваща коалиция в Италия.
Рим трябва да прати бюджетните си планове на Брюксел за одобрение до полунощ в понеделник. Лихвите по държавните италиански облигации скочиха през последните дни, което е признак за спад на доверието на пазарите.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Италия няма друг избор освен да вдига бюджетния си дефицит или да напусне еврозоната. Не си струва цената да се задържа развитието на цяло едно поколение с цел поддържане на фискална дисциплина и оцеляване на еврото. То не е в състояние да се мери с USD или с RMB и каквито и фискални политики да се провеждат това няма да доведе до намаляване на разликата между затъваща и изоставаща Европа с икономическите лидери. Най-добре Италия да напусне еврото и да се върне към лирата, най-добре е еврото да се разпадне и мъките с него да бъдат облекчени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
gembirdkz
преди 5 години
Искам да видя по какъв начин ЕК и ЕС стимулират държавите които спазват правилата примерно България,която държи бедни гражданите си от години наред не просто последните 10години,каква е ползата от финансовата стабилност и затягане и претягане на коланите,когато има държави които не спазват и после някой им дава подаръци-облекчения,като Гърция например.Кога ще се измисли финансови стимули за държавите които спазват дисциплина като България,спазваш дисциплина в програмния период от 6г,следващите 6г получаваш бонус увеличение на европейските фондове с 50% примерно,но не с 5%.Освен тояга трябва и морков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още