IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процентът на гладуващите хора по света остава тревожно висок

В 51 страни, сред които са Чад, Йемен, Мадагаскар, Замбия и Сиера Леоне, гладът остава на тежко или тревожно високо равнище

13:30 | 14.10.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Равнището на глада остава на тревожно високи равнища в близо 60 страни, показва световен индекс, създаден от ирландската неправителствена организация Concern Worldwide и германската "Световна помощ за гладуващите" (Welthungerhilfe).

В 51 страни, сред които са Чад, Йемен, Мадагаскар, Замбия и Сиера Леоне, гладът остава на тежко или тревожно високо равнище. В Централноафриканската република (ЦАР) равнището е изключително притеснително, показва докладът, представен тази седмица в Милано от италианската хуманитарна организация Cesvi.

Неправителствените организации изразяват освен това силно безпокойство за ситуацията в седем страни (като Сомалия, Бурунди и Сирия), за които са успели да съберат само частични данни.

Общо 124 милиона души по света страдат от остър глад. При 151 милиона деца има спиране на растежа, а 51 милиона са с поднормено тегло.

Въпреки тези притеснителни данни има подобрение. От 2000 до 2018 г. Световният индекс на глада, отчетен тази година в 119 страни, е намалял от 29,2 до 20,9. Подобрение е отбелязано в Ангола, Етиопия, Руанда, Шри Ланка и Бангладеш. Очаква се обаче, че от 79 страни, в които е отбелязано умерено, тежко, тревожно или изключително тревожно равнище, само 29 ще успеят да достигнат целта от нулево равнище на глад през 2030 година.

Ситуацията е тревожна в Южна Азия (индекс 30,5) и в Субсахарска Африка (индекс 29,4), където равнищата на недохранване на населението и на детската смъртност са неприемливи, подчертава Cesvi. В ЦАР равнището на недохранване е 61,8 на сто, в Сомалия 50,6 на сто, а в Зимбабве 46,6 на сто. В Сомалия смъртността на децата на възраст под 5 години е 13,3 на сто, в Чад - 12,7 на сто, а в ЦАР - 12,4 на сто.

Генералната директорка на Cesvi Даниела Берначи призова международната общност и правителствата към съвместни действия за справяне с продоволствената криза в регионите, където ситуацията остава тревожна, увеличаване на инвестициите и подкрепа за програми за дългосрочно развитие. "Гладът е едновременно причина и последствие от принудителните миграции", подчерта Валерия Еми, координаторка на организацията, според която към него трябва да се подхожда като към политически проблем.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Aбе ти що не земеш да си еб,еш пи,чката майчи,на смота,няк. Ако не можеш аз ще го вкарам на *** в п,утка,та проста. *** е смо,тан *** къде си се взел. нещасник. Ще те намеря и ще те зак,олям с манарчето в колата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
щото сме заети с *** ! като е свършим отиваме ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
всъщност по голяма *** от теб тая земя не е родила, ***, мър.зелив и устат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
А що не идеш ти, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Ти що не отидеш под боабабите да им покажеш как се работи на африканците или май е по лесно от клавиатурата да се правиш на велик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Ееее, врещят, та да се смилим тук да ги пуснем, та тук да го хрантутим и да ни дигат раждаемостта. После ще останат едни руснаци и китайци на тях да им реват.Ама гарантирано ще получат само комбинация от 3 пръста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
pecan
преди 5 години
Да спрат да се плодят . Африка може да изхранва 300 милиона . Мястото им е там където са родени , не в Европа . Нямат нужда от помощи , а да работят и раждат по малко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Ала бала ... ми що се въдят толкоз много бе ? Дори и животните си намаляват популацията при липса на достатъчно храна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още