IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Свилоза" и малките акционери: Докато печалбата ги раздели

Мажоритарят изненадващо направи търгово предложение, а предложената търгова цена е 4,7 лв. за акция

10:57 | 15.10.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: компанията</em></p>

Снимка: компанията

Без съмнение свищовската компания "Свилоза" АД е една от най-перспективните компании, търгувани на БФБ АД в последните години.

Акциите ѝ поскъпват с 6% за последната година до 4,6 лв. за акция, но печалбата ѝ за полугодието възлиза на 19 млн. лв., което при удвояване за цялата година прави коефициент цена/печалба от едва 3,84 при текущата пазарна капитализация от 146 млн. лв. Много от борсовите компании се търгуват при в пъти по-висок пазарен множител цена/печалба.

Неслучайно малките акционери в дружеството предчувстваха сериозно поскъпване, тъй като произвежданата целулоза е с много добър потенциал на световните пазари. Малките акционери постоянно следят световния пазар и пазарните конкуренти на "Свилоза" АД, като регулярно съобщават в темата за компанията във форума на Investor.bg за рекордни печалби при конкуренти и рекордни цени на крайната продукция поради търсенето в Китай.

Но в крайна сметка те може и да не се възползват от добрите пазарни тенденции, след като мажоритарят обяви намерение да изкупи акциите им на цена от 4,7 лв. за брой и да ги изключи от бъдещето развитие, включващо собствен ТЕЦ с отпадъчните материали (кори от дървесината) и дори завършване на цикъла със завод за хартия в допълнение към сегашния за целулоза.

Целта на търговото предложение е отписване на дружеството като публично, при което има опция и за автоматично изкупуване на акциите от всичките почти 4 000 акционери, някои от които с едва по 5-6 акции.

Търговият предложител е "А.Р.У.С Холдинг" АД (90% от което са собственост на Красимир Дачев), притежаващо 80,67%. То обаче има споразумение за обща политика с KBD SA, Luxemburg, като общите им акции възлизат на 93,26%. Остават само 6,74% в други акционери, но повечето от тях се намират в свързани лица с Красимир Дачев.

Например към 6 юни 2018 г., от когато е последният списък на акционерите в Търговския регистър, с дял от 1,58% е вписано "Свилоза 2000" АД. Това дружество е с мажоритарен акционер "Екотекника" ЕООД, но малък дял държи и Михаил Георгиев Колчев, който е и представляващ "Свилоза" АД.

Дори адресът на "Свилоза 2000" АД съвпада с адреса на "Свилоза АД" в Свищов, а имейлът на дружеството гласи stefka@svilosa.bg, което е домейнът на "Свилоза" АД.

Отделно от това "Екотекника" ЕООД притежава 2,42% от "Свилоза" АД. Едноличен собственик на "Екотекника" е НУРГЮН ВАТАНСЕВЕР. Адресът на "Екотекника" е в гр. София, бул."България" - "Бокар" No 19 А. На този адрес е и Сдружение „Българска технологична платформа на горския сектор“, чийто председател е Красимир Дачев, основният изпълнителен директор и собственик на "Свилоза".

През 2008 г. собственици на "Екотекника" ЕООД са били децата на Красимир Дачев - Росана Красимирова Дачева и Явор Красимиров Дачев.

Самото "Екотекника" ЕООД и днес често се свързва в медиите с Красимир Дачев, въпреки че собственик е НУРГЮН ВАТАНСЕВЕР.

Например на 1 ноември 2017 г. ploshtadaleko.com ("Площад Алеко, сайт за новини, анализ и коментари от Свищов и региона") пише: „Извънредно заседание на Общинския съвет днес от 16.00 ч. е свикано по предложение на кмета на Община Свищов Генчо Генчев. Единствената точка от дневния ред е гласуване на предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от бюджета на Общината на МБАЛ Д-р Димитър Павлович ЕООД в размер на 60.353,72 лв. Сумата е спешно необходима на болницата за да покрие задължение към фирма Екотекника ЕООД, една от многото фирми свързани с крупния предприемач Красимир Дачев.

Конкретният повод е постъпила в болницата съдебна покана от Екотекника за изплащане на дължими още от 2011 и 2012 г. 38.406,61 лв. за закупени екобрикети за отопление, плюс 21.947,11 лв. натрупани лихви за значителния период на забава. На болницата е даден тридневен срок за издължаване, в противен случай дружеството ще внесе в Окръжен съд В.Търново искане за обявяването и в несъстоятелност.

С внесената от Екотекника съдебна покана Красимир Дачев на практика изпълни заканата си от миналата седмица, която отправи към органите на управление на Общината в емоционална реч от трибуната на Общинския съвет. Тогава Дачев съзря във внесеното предложение за отнемане на лиценза за газоразпределение на друго свързано с него дружество – Тецеко ЕООД опит за атака и обеща, че повече с настоящето ръководство на града няма да си сътрудничи. Нещо повече, очевидно крайно афектиран, той е предприел стъпки за събиране на вземанията си от болницата, с което на практика поставя под заплаха функционирането и, заради крайно незавидното и финансово състояние.“

Чрез "Свилоза 2000" АД и "Екотекника" ЕООД на практика Красимир Дачев контролира още 4% от капитала и извън него не са 6,73%, а едва 2,73%.

Ако той може да приема търговото предложение и с тези 4%, то търговото предложение ще бъде успешно, защото по закон е нужно одобрението на половината от тези 6,73%. Съответно след това Красимир Дачев ще може да изкупи автоматично останалите акции при търговата цена от 4,7 лв. Това означава, че приемането на търговото предложение е предопределено, ако Комисията за финансов надзор (КФН) не му наложи забрана, дори само заради това, че основният акционер с скрил за тези 4%.

Новината за търговото предложение бе гарнирана с още една - че "Свилоза" АД спира производството от 14 октомври 2018 г. за годишен планов ремонт, каквото съобщение в други години не се е пускало.

Реакциите

Търговото предложение предизвика силно възмущение у акционерите, активни участници в Коментари на Investor.bg.

Коментаторът BSEtrader е написал:

ри примера за вдигнати първоначални цени на търгово предложение – при Пампорово АД с 65.6%, при Дружба АД гр. Пловдив с 65.4% и при ЗАД Булстрад с 43.9%. Дано се наредим до тях!

Поиграх си да изчисля пазарните коефициенти на 10 конкуренти на Свилоза и какво мислите, че получих - голяма изненада. На база медианните стойности на техните P/E, P/B и EV/EBITDA излязоха следните цени на акциите на Свилоза - 11.20лв, 10.04лв и 9.68лв. Какво повече да коментирам ..."

Иво Орозов е написал:

Явно бъдещето тук изглежда рязко много по-светло. Иначе не виждам тази промяна за дивидентната политика и сегашния завой към изтикване на миноритарите.


abc коментира:

Разбира се, че ще се пишат жалби и разбира се, че е безумие цялото това предложение!!! И да- удобно са избрали само два от възможните три начина за оценка , която възможност им дава Наредба 41 от 2008 г., а имено :
1. метод на дисконтираните парични потоци;
2. метод на нетната стойност на активите
като удобно са пропуснали третия начин-
3. методи, използващи пазарните множители на сходни дружества или на сключени сделки по придобиване на сходни дружества или на големи пакети акции от сходни дружества, включително и по търгови предложения
защото сходните дружества по света направиха ръстове от по 150% последната година на техните борси. Защото те имат борси, където реално се оценяват дружествата им ,а ние не!
Ноо, в същата тази наредба е записано по-надолу, че

В случай че заявителят е използвал само два оценъчни метода, посочени в ал. 3, комисията, съответно заместник-председателят, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, може да изиска от заявителя да използва оценъчен метод от групата оценъчни методи, която не е използвана при определянето на справедлива цена на акциите.
Не виждам защо КФН да не поиска от Свилоза да използва и третия метод за оценка.

dddd:

За да няма обидени от оценките е редно да се промени законодателството. В случай че миноритарните акционери предложат по-висока цена от търговото да могат да купят мажоритарния пакет. Така никой няма да се чувства обиден от несправедлива оценка. Ще е просто, но ефективно решение. Остава усещането, че съм желан миноритарен съдружник само в лоши времена. Може би е добре на увеличения на капитала и IPO КФН да да изисква да се впише в проспекта и следният текст "ще бъдем съдружници в добро и лошо докато печалбата ни раздели".

BigBear:

Сега поне стана ясно защо имаше голямо предлагане на нивата над 4.7 и цената небеше допусната нагоре.”Ще е огромно недоглеждане в закона ако мажоритарите и вътрешните лица не могат да купуват никакви акции по друго време освен в месеца след публикуване на консолидиран отчет, а могат да купят всички акции с търгово предложение в същия момент. Очевидно е че се разполага с информацията за 3 тримесечие. Би трябвало по логиката на ограничението търговото да се прави след консолидиран отчет.

Увеличението на капитала от 2007 г.

Напомняме, че през 2007 г. Свилоза АД привлече 25 млн. лв. от капиталовия пазар, издавайки същия брой акции при цена от 1 лв., но цената за правото да се купи една акция беше около 5 лв. Затова реалната покупна цена за акционерите беше около 6 лв. за брой. Тогава общо 138 лица (128 физически и 10 юридически) записаха акции от увеличението на капитала на компанията.

Тоест, сега предложената цена от 4,7 лв. е по-ниска от тази при увеличението на капитала през 2007 г.

Защо А.Р.У.С Холдинг АД иска търгово предложение

Investor.bg изпрати въпроси до компанията, но от там отговориха, че "цялата релевантна информация е разкрита в Търговското предложение. При наличие на нова регулирана информация, тя ще бъде разкрита по предвидения в закона ред", поясниха още от компанията. 

Причините за това може да са сложен микс. От една страна, за мажоритаря се очертава добра сделка да купи акции на цена от 4,7 лв. за брой, защото българският капиталов пазар е доста неразвит и дава ниска оценка на "Свилоза" АД от само около 4 пъти коефициент цена/печалба.

Като допълнение, налице е и емоционалният елемент, че "Свилоза" АД даде 5 млн. лв. за организирането на музикален концерт, които засега са провизирани като загуба. На последните общи събрания е имало доста разговори по темата, които може да са обидили ръководството на дружеството. Много вероятно е Красимир Дачев да мисли, че малките акционери само печелят, без да участват в сложния инвестиционен процес и управлението на дружеството, каквато функция те всъщност няма как да имат при свободно търгуваните 2,73% от капитала.

За да бъде истински публична комания, "Свилоза АД" трябва да има или поне 1/3 от капитала на борсата, а най-добре 2/3 или повече. В противен случай по-добре дружеството да е непублично. Не е изключено в бъдеще компанията да стане отново публично дружество, включително и в чужбина, при по-голяма оценка и след приключване на разширенията с хартиен завод и електроцентрала. 

В обобщение:

Слабостите при това търгово предложение са фактът, че търговият предложител реално контролира доста повече акции, отколкото е обявил, и че не е използвал сравнение с ценовите мнижители, на които се търгуват компании аналози. След успешната намеса на Комисията за финансов надзор при опита за увеличение на капитала на "Хидропневмотехника" АД по занижени цени сега надеждите на малките акционери са за успешна намеса на КФН и в случая със Свилоза АД.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
vankata89
преди 5 години
После някои се чудят защо боготворят Чичо от Софарма. Ами то не останаха вече други компании. Поне не момента не е правил мръсни номера като този на миноритарните акционери а и си дава процент от печалбата като дивидент. Не го бърка да хвърли някоя стотинка той пак си обира по - голяма част от печалбата :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
vankata89
преди 5 години
Аххх алчни мутри и една стотинка не искат да дават. Почти всички мажовци са такива нормално никой чужденец да не сложи и една стотинка тук. Хора купували акции 2007 2008 година тук можеха евентуално да си избият парите, но не наща мутра алчна и не иска да дели. Значи кагати компаният е в криза и няма печалба може да е публична, но тъкмо като започне на излиза на добра печалба и има възможност да раздава дивиденти и риска който си поел като е била губеща да ти се отплаща добре наща алчна мутра иска да я отпише колкото се може по - бързо за да не поскъпне знаеки че евентуално ще изкара добри пари. После да не се чудим защо никой не иска и да види БФБ. Ми то тука риска от делистване е по - голям от фалит :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
redcretin
преди 5 години
Никой, допуснал да вкара пари в компания на БФБ, не заслужава справедлива цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 2
BSEtrader
преди 5 години
Поздравления за статията! Всеки има право да решава сам иска ли или не иска да е публична компания. Въпросът е 4000 акционери да получат справедлива цена за акциите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още