IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къщата на Яворов може да стане държавна или общинска

Сградата в центъра на София бе обявена за продан от частен съдебен изпълнител

10:13 | 15.10.18 г.
<p>
	Музеят на Яворов на ул. &bdquo;Г. Раковски&rdquo; 136 показва ценни ръкописи и фотографии на поета, който е живял в сградата със съпругата си Лора Каравелова.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Музеят на Яворов на ул. „Г. Раковски” 136 показва ценни ръкописи и фотографии на поета, който е живял в сградата със съпругата си Лора Каравелова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Институциите са се споразумели да се търси решение за къщата на поета Пейо Яворов, за да стане сградата изцяло обществена собственост, заяви зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов, цитиран от bTV. Коментарът е по повод информацията в медиите, че къщата музей е обявена за продан от частен съдебен изпълнител. 

По думите на Чобанов в хода на конкретната юридическа работа ще стане ясно дали сградата ще бъде държавна или общинска и в какви съотношения. 

„Юристите на институциите ще намерят най-добрия механизъм, който да ни доведе до доброто решение, а именно Националният литературен музей с наше партньорство да бъде отговорният стопанин”, допълни той.

„Каузата е много по-голяма от финансовото измерение на този въпрос”, изтъкна Чобанов.

„Убеден съм, че фактори на най-високо ниво ще се намесят и ще вървят в правилната посока относно къщата музей на Пейо Яворов“, каза директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов пред БНТ. 

„Министърът на културата се беше ангажирал с връщането на този имот, имахме идея да стане замяна, но трябва да се освободи къщата музей от предишни задължения. Къщата няма как да бъде купена и унищожена, това е паметник на културата и не може да се правят промени по нея“, обясни той.

Днес ще бъде внесена молба за обезпечаване и спиране на публичната продажба на сградата в центъра на София, докато не се произнесе съдът, обяви пред bTV собственикът Васил Панчев.

По думите на частния съдебен изпълнител Валентин Василев, обявил за продан сградата, спирането на процедурата е възможно и е уредено в закона.

Той допълни, че е съвсем възможно държавата да придобие къщата или като участва на самата публична продан, или като постигне споразумение със страните по делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още