IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еволюцията на газовите взаимоотношения между Русия и ЕС

Какво може да очаква Европа от мащабните руски проекти за пренос на природен газ и как това ще се отрази в отношенията ѝ със САЩ?

13:15 | 16.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Износът на руски газ за Европа се е повишил до безпрецедентни нива през 2016 г. и 2017 г.

По данни, предоставени от „Газпром“, 192,2 млрд. куб.м природен газ са били доставени в Европа и Турция през изминалата година, в сравнение със 178,3 млрд. куб.м през 2016 г. и 158,6 млрд. куб.м през 2015 г.

Тази възходяща тенденция, изглежда, ще продължи и през настоящата година, с което руският износ на газ ще достигне нови рекордни нива, пише Марко Сиди за Euractiv.

Това силно представяне се случва на фона на политическите и търговските сътресения в международен план, както и в контекста на европейските санкции, наложени над Русия заради украинската криза от 2014 г.

Икономическото възстановяване на Европа, намаляващото производство на природен газ в Европейския съюз (ЕС), ниските цени на руския газ и ограничените доставки на не-руски втечнен газ (LNG) са сред основните търговски причини за повишаването на руските доставки. 

По-ниските температури от това лято и постепенното преминаване от въглища към газ при някои европейски страни увеличиха търсенето на горивото.

Днешните отношения между ЕС и Русия в областта на природния газ претърпяха редица промени, най-вече по отношение на пазарните договорености заради разследването на Европейската комисия, която стартира антимонополно дело срещу „Газпром“.

Изглежда, че основните клиенти на Москва в Централна Европа са доволни от партньорството си с Русия, а местните компании се чувстват достатъчно уверени, за да реализират нови инфраструктурни проекти за износ на газ към Европа и други континенти.

Плановете на тези компании включват стартирането на проекта за втечнен природен газ Yamal през декември 2017 г. и продължаващото доизграждане на „Турски поток“ и полемичния „Северен поток 2“.

Въпреки тези планове пред отношенията между ЕС и Русия в областта на енергийните ресурси остават важни предизвикателства.

Проектът „Северен поток 2“ предизвика разгорещени дебати сред страните членки на блока. Някои страни от Източна и Централна Европа продължават да се противопоставят на проекта, приемайки го като своеобразна експанзия на Руската федерация срещу тях.

САЩ също се намесиха в спора, заплашвайки да санкционират всички европейски компании, които са замесени в изграждането на руския газопровод, предоставяйки им алтернативата да се включат в кампанията по доставките посредством танкери на американски LNG.

Продължава да цари неяснота и около бъдещето на транзита на руски газ през Украйна. Договорът между Киев и Москва изтича декември 2019 г. и остават много въпросителни по евентуалното му преподписване.

Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 7
fon
преди 5 години
Между другото светът мери газа при 0 градуса Целзии, а Русия си го мери приравнен при 15 градуса, което надува числата й с 8%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
fon
преди 5 години
На английски думата е Production - аз не чета помии от руската преса, Позитано 20 и ТВ Алфа, а професионалния доклад на BPПроизводство на природен газ за 2017гСАЩ - 734.5 милиарда м3Русия - 635.6 милиарда м3Видя ли колко си *** и заблуден, без да ти пишат на лични?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
fon
преди 5 години
А бе загубеняк, Русия произвежда 17% от природния газ в света, а САЩ - 20%, което е доста повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Инвестор,Моля ви поканете пишештия преди мен в студиото да ви направи един анализ за ГъзПром. Ще се справи по-добре от някои експерти, а и нас вашите читатели ще ни дадете пример, че може човек да успява!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Императорът
преди 5 години
Инвесторът, хайде малко да влезем в час? Ако пускате анализи, нека са актуални и смислени. - Доналдът официално би отбой от заплахите за т.нар. "санкции" за Германия, европейските ортаци на Газпром и самата Газпром. Блъфът му не мина и той даде заден. Ако сте гледали промяната в цената на акциите на Газпром, щяхте да го знаете. - САЩ нямат възможност, нито потенциал да изместят Газпром, поради разстоянието няма как да предложат конкурентна цена, отделно, че нямат нито една компания, достатъчно силна в природния газ. Добивът на Газпром е приблизително равен на добивът на следващите ЧЕТИРИ газови компании на света - ВЗЕТИ ЗАЕДНО. Единственият им що-годе сериозен конкурент е Shеll, ама и той е далеч назад... впрочем британо-холандците са основен доставчик на LNG в САЩ, ВР също има силни позиции. Горките говедорес не държат собствения си пазар, тръгнали да се борят за Европа. Газовата война те я загубиха категорически и не виждам как могат да станат фактор в играта. Ще загубят и Китай, с увеличеният добив на самите китайци и с новият газпромов газопровод - Силата на Сибир, стартиращ тоже 20-а година, дето дори не е споменат в лаишкият анализ... а той е огромен.Ако ви е трудно да намерите качествен анализ, пишете ми на лични, аз да ви напиша такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още