IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП внесе вота на недоверие към правителството за провал в здравеопазването

Това е третият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" след тези по темите "Корупция" и "Сигурност"

16:44 | 15.10.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП внесе вота на недоверие към кабинета за провал в политиката на здравеопазването.

"Внесохме мотивите за вота, всички сме се подписали", заяви пред журналисти председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

"С този вот искаме оставката на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за това, че не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние в сектор "Здравеопазване", посочи Нинова. 

Според парламентарния правилник разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Това е третият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Първите два бяха по темите "Корупция" и "Сигурност".

По-рано днес представители на левицата проведоха среща с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС), като част от поредицата срещи за консултации по предложенията за сектор здравеопазване в платформата на БСП „Визия за България“. 

Здравната реформа е обект на надпартийна политика и решения, затова всички политически сили трябва да намерят консенсус относно бъдещите промени, които касаят сектора и цялото общество, посочва се в съобщение на БЛС.

„Нито една реформа не може да се случи, без да се реши кадровата криза в системата - лекари и специалисти по здравни грижи“, категоричен е председателят на организацията д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров обясни, че мотивите за вота на недоверие не са разглеждани на срещата, тъй като съсловната организация не е политическа структура, която може да дава оценки по темата.

Председателят на БЛС допълни, че на срещата са коментирани алтернативните предложения на БСП за финансиране на системата, моделите за демонополизация на касата и допълнително задължително застраховане, както и остойностяването на лекарския труд като важен елемент от бъдещата реформа в сектора.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 5 години
Партията ВОТ Всегда на Оборот Товарищи и Президентът ВЕТОвече омръзнаха на хората. Никой не ги приема на сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 5 години
Най интересното е че предлагат от същото - със здравни застраховки ще се оправи тази пълна пародия бездънна каца за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
В Република България влошаващата се ситуация при общественото здравеопазване е последица от липсата на защита срещу вредното влияние от Българска народна банка.Без защита срещу вредното влияние от Централна банка е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване.За устойчив социален просперитет с жизнеспособно обществено здравеопазване е необходима защита срещу вредното влияние от Централна банка.БСП одобрява наличието на водещия причинител за влошаващата се ситуация при общественото здравеопазване и в същото време внася Вот на недоверие за последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още