IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор повлече надолу Wall Street

Американските пазари все още не могат да се възстановят след спадовете от изминалата седмица

23:31 | 15.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спадове в сектора на технологиите дръпнаха надолу основните американски индекси в понеделник, като Wall Street не можа да се съвземе след разпродажбите от миналата седмица, съобщава CNBC.

Широкият индекс S&P 500 се понижи с близо 0,6% до 2750,79 пункта, като технологичният сектор отписа 1,5%. Технологичният измерител Nasdaq Composite на свой ред отчете спад от близо 0,9% до 7430,74 пункта.

Акциите на Apple и Netflix поевтиняха със съответно 2,14% и 1,9%. Разпродажбата идва, след като  от Raymond James свиха целевата си цена за книжата на стрийминговата компания. Apple  пък отчете понижение, след като от Goldman Sachs съобщиха, че печалбата на компанията може да не отговори на очакванията за годината заради забавеното търсене в Китай. Акциите на Amazon, Microsoft и Alphabet също са на червена територия.

Не бяха пощадени и производителите на чипове. Индексът VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) спадна с 1,09%, като книжата на Nvidia поевтиняха с 4,5%.

Измерителят на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши сесията със спад от 0,35% до 25 250,55 пункта

Миналата седмица основните индекси отчетоха най-значителните си седмични загуби от март насам на фона на това, че лихвените проценти достигнаха най-високите си стойности от няколко години насам. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа отчете 3,261% миналата седмица, преди да стигне стойности от 3,156% в понеделник.

Инвеститорите се притесниха, че резкият скок на доходността ще доведе до по-високи разходи по заеми и ще забави световната икономика.

„Със сигурност пазарът на облигации страда от нарастващи инфлационни безпокойства“, заяви Джим Паулсен, главен инвестиционен стратег към The Leuthold Group. „Инвеститорите са изправени пред значителен риск, с който само техните баби и дядовци е трябвало да се справят – пазарът на облигации потенциално изисква по-голям инфлационен буфер“, допълва той.

S&P 500 и Dow се понижиха с над 4% миналата седмица. Nasdaq от своя страна спадна с 3,7%. S&P 500 също така отчете трета поредна седмица на загуби, което е най-дългата серия от юни 2016 г. насам.

Спадът се дължи до голяма степен на технологичните акции, които преживяха най-лошата си седмица от март насам, след като секторът загуби 3,8%.

Събитията се случват в навечерието на поредния сезон на отчетите. Netflix, Morgan Stanley, Johnson & Johnson, Procter & Gamble и Honeywell трябва да публикуват резултатите си за третото тримесечие тази седмица. По-рано днес Bank of America отчете по-добри от очакваното данни за печалбата и приходите си. Въпреки това книжата на финансовата институция поевтиняха с 1,9%.

На стоковите пазари „черното злато“ поскъпва. Американският лек суров петрол WTI увеличава стойността си с 0,49% до 71,69 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент се търгуват с ръст от 0,4% до 80,75 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,65% до цена от 1229,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още