IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Джи Пи Груп”: Винаги сме спазвали законите в тази страна

Прокуратурата разследва свързано с фирмата лице за пране на пари

10:46 | 16.10.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Винаги сме спазвали законите в тази страна, определени групи от хора, които имат определени интереси, ни сатанизират и ни вкарват в режим на карантина, изолират ни. Това обяви в ефира на Нова телевизия  изпълнителният директор на „Джи Пи Груп“ Владимир Житенски. От дружеството са категорични, че ще си търсят правата в съда.

„Депозирали сме съдебни искове. В този тип прогнила среда, в която се носим като епидемия, хората се стряскат. Нито ще изтезавам себе си, нито обществото. Искат да има прозрачност. Хайде сега тези, които викат за светлина, да открехнат вратата. Има и други браншове“, каза Житенски.

Той посочи още, че никой не е осъществявал натиск фирмата да се откаже от спечеления търг за изграждането на тунел "Железница" и това е решение на ръководството на компанията.

Важно е обаче да уточним, че въпросният проход е част от трасето на магистрала "Струма“, за изграждането на която страната ни получи европейско финансиране. Проблемът е, че ако има забавяне на изграждането на последната отсечка, България може да загуби парите от Брюксел.

„Ние сами се отдръпнахме от проекта за строителство на тунел „Железница”, който е част от един голям проект за няколко милиарда. Ако ние не се отдръпнем и започнем да проявяваме некоректност към страната си, ще загубим всичките тези средства”, обясни Житенски. 

Според него управляващите умишлено са допуснали компанията да бъде „публично линчувана“, без да има основание за това.

„Как изведнъж най-големият проблем стана "Джи Пи". Разберете, в тези проекти не участва само една фирма в обществените поръчки. В този процес участват много хора-проектанти, доставчици, архитекти, строители и т. н. Много ми е чудно какво разбират критиците от естетика?  Завършил съм художествена академия. Чакайте да стане площада, нали ще озеленим, ще сложим пейки. Оставиха други хора да правят заключения. Когато градиш, искаш някой път да те потупат по рамото. Не съм имал разговор с премиера и правителството. Такъв може да има само на институционално ниво. Има запор на дружествата, свързани с нас. Ние нямаме запор. Колкото по-бързо си изчистим името, толкова по-добре“, обясни още Житенски.

Той е категоричен, че над фирмата му никога не е бил разпъван политически или икономически чадър, а поръчките компанията е печелила за най-ниска цена, за която давали максимално качество. От думите му стана ясно още, че се обсъжда да бъде създадена неправителствена организация, която да осъществява контрол над държавните дела. „Ще решим ние да сме контролен орган. Ще направим НПО и ние ще контролираме. В природата празни пространства няма“, каза Житенски.

„Джи Пи Груп“ се опитват да се снишат. Действително мисля, че ги „сготвиха“. Това заяви в ефира на БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. „Моята хипотеза е, че вероятно конкурентите ги „сготвиха“. Станаха твърде големи, изпревариха други големи компании. Големите в България са 3-4 компании. Дали колективно, или някой от тези 3-4 големи, може само да подозираме. През този дълъг период, в който компанията печелеше едни от най-добрите обществени поръчки и начинът, по който се появиха документите на един консултант, на мен ми се струва, че много „случайно“ се появиха тези материали“, каза Безлов.

Според Тихомир Безлов компанията не може да си позволи да изчезне от пазара, рационалната ѝ стратегия би била да стане по-малка, за да е по-малко забележима. Друга възможна стратегия е да се раздели на по-малки компании, каза той. И предположи, че компанията ще продължи да изпълнява поръчки, които е спечелила, но няма да участва известно време в нови. Според него е възможно и да търси някакво съдебно изчистване.

Междувременно стана ясно, че освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп", за пране на пари. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро, каза пред Нова телевизия днес главният прокурор Сотир Цацаров.

"Образувано е досъдебно производство за пране на пари. В рамките на извършените действия до момента в изпълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари е наложен запор върху паричен превод от България към чужда банка в размер на 14 млн. евро. Паричният превод е на физическо лице, не е превод на търговски дружества.

Едновременно с това на ДАНС са възложени и други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми, обясни главният прокурор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Значи ли, че има друга страна, където не са спазвали законите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Onia
преди 5 години
Той е категоричен, че над фирмата му никога не е бил разпъван политически или икономически чадър, а поръчките компанията е печелила за най-ниска цена, за която давали максимално качество.Ама разбира се! И това, че са на олигарха от Лукойл не е имало никакво значение за спечелването на търговете... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още