IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Борисов: Инвеститорите в индустриални имоти се насочват към Северна България

Според заместник-министъра на икономиката се очаква пренасочване на инвестициите от жилищните и офисните площи към индустриални и логистичните имоти

12:04 | 16.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Олег Попов, Investor media Group</em></p>

Снимка: Архив Олег Попов, Investor media Group

Инвеститорите в индустриални и логистични площи вече поглеждат и към Северна България, каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на Първата международна конференция за индустриални имоти, организирана от БГСклад. Той посочи като пример инвестицията на германската компания Leoni в размер на 36 млн. евро в завод в Плевен, в който ще бъдат открити 2000 работни места.

„България и регионът като цяло са на инвестиционната карта и много от компаниите и инвеститорите, които се насочват към страната ни и региона, очакват бързо навлизане на пазара, а за целта е много важна ролята на брокерите, на строителите, на индустриалните и логистичните зони“, посочи Борисов.

Според него страните от региона не трябва да бъдат конкуренти, а  да си сътрудничат и да търсят начини да се допълват, така че целият регион да се развива добре.

Борисов цитира последната есенна макроикономическа прогноза, според която България трябва да постигне реален растеж от 3,6% през 2018 г. и допълни, че амбицията на министерството му е да ускори ръста догодина.

По думите му в последните години се наблюдава нова тенденция икономическият растеж да се движи от инвестициите, а не само от износа и потреблението. „През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите, като надеждата ни е тази тенденция да се задълбочи и през 2019 г., когато ръстът трябва да достигне 9,5%“, посочи Борисов. 

По отношение конкретно на чуждестранните инвестиции той цитира анализ на НСИ отпреди три седмици, фокусиран върху разходите за придобиване на дълготрайни материални активи, които през 2017 г. са били за над 17 млрд. лв. От тях инвестициите на компании с мажоритарно чуждестранно участие достигат 4,350 млрд., което е повишение със 7,55% на годишна основа.

„Инвестициите ги има и наблюдаваме тенденция за задълбочаване на инвестиционните процеси в България. Почти всеки ден с министъра на икономиката съдействаме на нови инвеститори, откриваме заводи, подпомагаме ги по закона за насърчаване на инвестициите“, посочи Борисов.

Според заместник-министъра реалният растеж на кредитите към компаниите се очаква да достигне 6,3% през 2018 г. и да продължи да нараства до 6,4% през 2019 г., 7,4% през 2020 г. и 7,8% през 2021 г.

„Това ни дава основание да смятаме, че през следващите години се очаква пренасочване на инвестициите от жилищните и офисните площи към индустриални и логистични проекти“, каза Борисов. Операциите с недвижими имоти са нараснали със 7,4% през 2017 г. и със 7,2% през първото полугодие на тази година, а брутната добавена стойност в сектор строителство е нараснала с 3,9% през 2017 г. и с 2,7% през първото полугодие на тази година.

По думите на Борисов през 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 12 сертификата за индустриални зони на обща стойност 686 млн. лв. и с 1052 нови работни места. Конкретно за зоната в Божурище към момента са издадени 23 сертификата, а общият размер на инвестициите достига 135 млн. лв. Заявените инвестиционни намерения са на стойност над 720 млн. лв.

Според Борисов в момента се наблюдава по-слаба тенденция на ръст на сделките с логистични имоти в България, но добавената стойност на сектора расте, което вероятно означава, че става въпрос за мащабни сделки.

Най-много строителни разрешения през първото полугодие са издадени в Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Варна, София и се очаква тенденцията да се пренасочи към Северна България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Като прочетрш статията разбираш че става въпрос за очакванията на един ГЕРБ - аджийски министър. Чиста пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още