IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром

Според Националната газова компания на Полша Европейската комисия е нарушила процедурни разпоредби на правото на ЕС

20:41 | 16.10.18 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националната газова компания на Полша ПГНиГ (PGNiG) обяви днес, че е подала жалба в Съда на Европейския съюз срещу споразумението на ЕС с руския газов гигант Газпром, който бе заподозрян в злоупотреба с господстващо положение, съобщи Франс прес.

ЕС прие на 24 май направените от Газпром отстъпки с цел да спре обвиненията за злоупотреба с господстващо положение в осем източноевропейски страни, сред които и България. Това позволи на руския газов гигант да избегне глобата.

Въпреки че споразумението влезе в сила преди шест месеца, "Газпром продължава да нарушава общностното право и да увеличава цените на газа за страните от Централна и Източна Европа", се посочва в комюникето на ПГНиГ, в което се уточнява, че компанията е депозирала жалбата си в Съда на ЕС вчера.

"Комисията не положи необходимото усърдие при подготвянето на решението, тя го обяви в явно противоречие със събраните доказателства и наруши определен брой процедурни разпоредби на правото на ЕС", заяви полският газов гигант.

"Освен това наложените на Газпром ангажименти бяха недостатъчни спрямо щетите, понесени от компаниите от Централна Европа в резултат на дейностите на Газпром, които са несъвместими с правото на ЕС", се посочва в комюникето.

Газпром, който е контролиран от Кремъл, бе заплашен от глоба, която можеше да достигне до 10 процента от годишния му световен оборот.

В резултат на споразумението Европейската комисия, която отговаря за конкуренцията, наложи на руския газов гигант серия от подробни правила, имащи за цел да променят поведението му на газовите пазари в Централна и Източна Европа и по този начин да гарантират най-вече конкуренцията при оформянето на цената на газа.

Това приятелско споразумение предизвика недоволството на голяма част от осемте страни от Централна и Източна Европа - бивши съветски сателити, сега членки на ЕС, и най-вече на Полша - които искат да намалят зависимостта си от могъщия си съсед.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Абе боклучак, пак ли защитаваш чужди интетеси срещу българските?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
Като всеки член на бандата на празните кратуни, и ти се въртиш, ама гъ3ът ти е все отзад. Първо не бе едно, после друго. Посочих ти къде да четеш, ама то няма смисъл. щом досега не си научил нещата, и натам няма да е. Tъп си и такъв ще си останеш, от гените си никойне е избягал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Като ви викат на интервю за работа в тролската фабрика към Кремъл да не би да ви правят тест за интелегентност и ако не го издържиш те взимат на работа?Каква е била сексуалността на Владислав III, само той си знае. Но заключението, че ако си хомос ти е гарантиран провала е направо Жениален! Аз се чудех защо Александър Велики се е провалял всеки път!Браво Товаришч денят ми стана по-осветлен след тази мъдрост!хахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
Изрезки от популярно списание:Папството, чийто авторитет е сериозно разклатен, не цели освобождение на югоизточните европейски народи, а нови територии на влияние. Италианските републики Венеция и Генуа се ангажират с кръстоносната идея дотолкова, доколкото им се плаща за това, но предпочитат бездействието и дори съглашателството с османците, за да заздравят позициите си в Източното Средиземноморие.==============Начело на 40 000 воини от Унгария, Полша, Чехия, Влашко, Сърбия, Босна и немските княжества, Владислав и Хуняди се насочват към Ниш и Пирот, където на 3 ноември 1443 г. разбиват войските на султан Мурад II. Смята се, че враговете са понесли не по-малки загуби от околното население при бягството си след битката, отколкото от нашите по време на сражението пише папският легат Чезарини.==============Неуспехът при Никопол е последван от втори при Търново, където християните са отблъснати с големи загуби. Разярени, те плячкосват и убиват безогледно по пътя си, което обтяга отношенията им с местните българи. ==============През 1918 г. полската католическа църква пожелава да канонизира Владислав, но получава отказ. Сведения на участвали в похода ватикански служители намекват за хомосексуални влечения у младия владетел. Летописецът Ян Длугош щедро възхвалява краля, но споменава и за някакви негови безсрамни и гнусни страсти, станали причина за поражението при Варна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
vzhekoff
преди 5 години
Както казах - в празна каца и куха кратуна каквото и да сипваш - все е фира.Такива са фактите... и историческите, и житейските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Жежеков Жежков и тоя човек ли го изкарахте ***!!!хахахахаОще от 1444 година хомосите атакуват варна за да те вкарат в правият път!!!Нямаш равен в съчиненията по картинка!хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
Нещо повече, самият факт, че не е срещнал никаква подкрепа от местното българско население, говори за това, колко населението е искало точно този да ги освободи. Изобщо от времето на Калоян тук никак не се е гледало с добро око на рицарите-католици, които са си били една банда бандити и разбойници, търсещи просто лесна плячка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
Не може да те осветли човек за нищо, щото в празна каца к'вото и да наливаш - все тая. Полша е имала най-голямата свобода в рамките на империята, де-факто са били като автономия. Поляците като цяло имат огромни исторически комплекси откъм руснаците и поляците винаги ще си останат една второразредна държавица, използвана като дворно куче, което лае силно, но няма зъби. Нещо като тебе. Колкото до Владислав Варненчик - изобщо не е имал идея никодо да освобождава, просто са били една група пeдеpacти в буквалния смисъл на думата, натирени възможно най-далече. Вечерта преди генералното сражение си ударили една яка пиянска и xoмоceксуална оргия и на другия ден съвсем логично били пометени. Това го пише в хрониките, а освен това тъкмо поради лявaтa му ре3ба, католическата църква отказва да го погребе вътре в църката при другите полски крале. И изобщо далеч предитой да се появи е имало съюзи на християнски държави от балганите, разбирай измежду Българските държавици, Византия, Сърбия, Влахия, босняци и какви ли не. Ако мислиш, че всичко почва с полския ***, няма какво да се говори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
Sokratus
преди 5 години
Наистина имаш големи познания по история!!!Да си чел как наричат поляците царя Освободител - Александър втори? Да си чел какви неща е извършил в Полша с неговият генерал Гурко? Изобщо нещо за полските въстания против Руската окупация? Колко хора са избити и колко са пратени в сибир? Ако ти си цар на Русия, ще вземеш ли войска от райони с въстание и явно презрение към руската империя?Ама как да се сетиш като четеш само позивните от Масква, пък и то трябва да се помисли малко!?!Та Товаришч, осветли ни коя е първата християнска държава опитала се да освободи Балканите от Османците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
А да не забравя още малко уроци от историята:През 1877-1878 г. Полша е част от руската империя, както и Финландия. Единствената държава, която НЕ участва с войски в освобождаването на България е Полша. От далечна Финландия има, от всички краища на империята има, но от Полша - НЕ. Мисля, че това показва на всички и изцяло отношението на поляците към нас. Не са били длъжни да ни освобождават, но е факт, че другите са го направили, а те - не. Също така ако погледнем възстановяването на България след освобождението - пълно е с чуждоземски имена - чехи, руснаци, австрийци, немци и т.н. Поляци не се срещат...Поляците са едно надменно племе, без голямо покритие.Впрочем когато Хитлер присвоява Судетската област от Чехословакия, а по-късно окупира Бохемия, единствената друга държава, която си позволява да краде територия от Чехословакия е Полша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още