IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще държи курс на увеличение на лихвите въпреки критиките на Тръмп

Бъдещите действия по паричната политика обаче ще зависят от оценката на входящата информация и нейните последици за икономиката

21:41 | 17.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банкерите от Федералния резерв остават убедени, че продължаващото постепенно увеличение на лихвените проценти е най-добрата формула за запазване стабилността на икономиката. Това става ясно от протокола от последната среща на Фед, съобщава CNBC.

Това може да не се хареса на американския президент Доналд Тръмп, който на няколко пъти вече критикува действията на централната банка.

От протокола от последното заседание на Федералния резерв, което се проведе на 25-26 септември, става ясно, че банкерите имат доверие в темпа на растеж, но изпитват известно колебание по отношение на въздействието, което митата могат да имат в бъдеще.

В крайна сметка гласуването за повишаването на лихвите в било едонодушно, като са дадени сигнали, че тази политика на постепенно нарастване на разходите по лихвите ще продължи.

Участниците в срещата са посочили, че по-нататъшното постепенно увеличение на лихвените проценти най-вероятно ще бъде в съответствие с устойчивата икономическа експанзия, силните условия на пазара на труда и инфлация близо до 2% в средносрочен план.

Решението на Федералния резерв да продължи да повишава лихвените проценти се сблъсква с все по-ожесточените критики на президента Тръмп.

Докато повечето президенти до сега са избягвали публични коментари по повод паричната политика, то Тръмп не се притеснява да нарече членовете на Фед „луди“, критикувайки управителят на централната банка Джером Пауъл с аргумента, че по-високите ставки са заплаха за икономическото възстановяване.

Последното заседание на Фед се проведе преди настъпването на сегашната нестабилност на пазарите, но така или иначе изречението, че „Федералният резерв остава далеч от постигането на равновесие по отношение на лихвите“ показва, че предстои увеличение.

„Въпреки оптимизма има фактори, които карат бизнеса да се отказва от инвестиционни възможности, като недостига на работна ръка и несигурността по отношение на търговската политика“, се посочва още в протокола. По-специално митата върху алуминия и стоманата ограничават инвестициите в енергийния сектор. Фирмите търсят и диверсификация на риска, свързан с търговския конфликт, като избират да търгуват с повече държави, както по отношение на вноса, така и на износа.

В протокола на Фед е отбелязано още, че бъдещите действия по паричната политика „ще зависят от оценката на входящата информация и нейните последици за икономическата перспектива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 24
studioaa
преди 5 години
Еврото е прекалено слабо и нестабилно, за да може да се конкурира $. Германия е слаба икономически и крайно неконкурентно способна, за да се мери нито със САЩ, нито с Китай нито даже с много от развиващите се пазари. Останалите страни в ес са още по-зле и още по-слабо конкурентно способни. Единственият реален конкурент на $ е RMB, но този конкурент все още има много да напредва и да се надяваме, че няма да вимим свят доминиран от една тоталитарна държава като Китай. Еврото е свършено, лихвата никога няма да бъде вдигната, нито лятото на 2019, нито до 2029, нито докато то още съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
Sandy
преди 5 години
ФЕД насочва дулото към ЕС и най - големия конкурент на долара - еврото, което може да го измести от първа позиция и то съвсем реално, ако не бъдат взети спешни мерки. ЕС, колкото и да си държат на ината, ще се принудят да тръгнат към повишение на лихвите в момент, в който част от държавите все още не са излезли от комата, в която са изпаднали. Едно повишение на лихвите в ЕС, ще изгърми всички пренадути балони всякакви, ще доведе до масови фалити на фирми, на задлъжнели хора, както и на разклатени финансови институции. Целта на САЩ е унищожение на ЕС и еврото и само слепците не виждат това, Дами и Господа. Като прибавим и това, че края на ЕС е желан и от Русия, става мама миа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
Тръмп е строителен предприемач и разсъждава от позиция на строителен предприемач Мечтата на всеки строителен предприемач е ниски и много ниски лихви Но ниските лихви могат да доведат до висока инфлация а от високата инфлация страдат всички обикновени американци Вероятно Ф Е Д има притеснения за инфлацията и ще продължи с повишаването на лихвите С доволството или недоволството на Тръмп Ако Тръмп не му харесва може да уволни председателя на Ф Е Д Но в Америка има и Конгрес и Сенат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още