IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: Все още имаме доста проблеми с интеграцията на хората с увреждания

Засега стъпките, които са приети, са консенсусни и достатъчно адекватни, каза зам.-министърът на труда и социалната политика

11:14 | 18.10.18 г.
Русинова: Все още имаме доста проблеми с интеграцията на хората с увреждания

България все още има доста проблеми с интеграцията на хората с увреждания. Именно там Министерството на труда и социалната политика подема промени. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR и подчерта, че от ведомството й много държат на хората с увреждания.

Когато имаме работещи социални услуги, тогава ще се променим като общество. “В момента изпълнителната агенция към социалното министерство не може да има ефект над всички останали институции. Важно е да чуем исканията на всички хора с увреждания", заяви тя. 

"Опитваме се да помогнем на работодателите, които искат да вземат човек с увреждания на работа. За 3 години ние изплащаме минималната заплата на работодателя. Наш ангажимент е и да осигурим стабилна пенсионна система. Засега стъпките, които са приети, са консенсусни и достатъчно адекватни. Поставяме и силен акцент върху домовете за възрастни хора", обобщи за финал зам.-министър Русинова.

Утре законът за хората с увреждания трябва да бъде входиран в Народното събрание. Там от няколко месеца е и законът за личната помощ, който майките на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова написаха заедно.

"Толкова пъти сме лъгани. Непрекъснато трябва да сме в готовност да реагираме. Много ни лъгаха през годините. Знаем, че за един ден не може да се случат промените. Не може повече да се дават едни пари и те да не помагат на никого", отбеляза Вера Иванова, участник на протеста на майките от 1 юни.

Според нея парите за хората с увреждания трябва да са в ръцете на Министерството на здравеопазването. "Трябва хората с увреждания да спрат да бъдат причислявани към социално слабите. Тези хора не са бедни по презумпция", категорична бе тя.

"Докато не премахнем ТЕЛК – промяната няма да бъде ефективна. Продължаваме да протестираме. В новия вариант на ТЕЛК трябва да се вади какво може човекът, а не какво не може. Децата ни сега стават негодни за държавата пенсионери", изтъкна Иванова.  

Още вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още