IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев пред Bloomberg ТV Bulgaria: До 10 години икономиката ни може да се удвои

Като малка страна сме обречени да бъдем бързи и умни, твърди вицепремиерът

12:31 | 18.10.18 г. 12
<p>
	Томислав Дончев открива годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Томислав Дончев открива годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вицепремиерът на България Томислав Дончев остава оптимист за бъдещото развитие на страната и изказва предположение, че в рамките на 10 години българската икономика да се е удвоила като мащаби.

„Надявам се след период от 10 години българската икономика да се е удвоила като мащаби, брутният вътрешен продукт да е поне два пъти по-голям. Производството би запазило дела си като дял. Ще тече един по-интензивен, надявам се, процес на миграция към производство с много по-висока добавена стойност, което изисква много по-малко работна сила, тъй като производството е много по-роботозирано и механизирано. Искрено се надявам освен секторът на производство и секторът на услугите да мигрира към услуги с по-висока добавена стойност. Ние сме малка страна и сме обречени да бъдем бързи и умни. В сферата на земеделието би било добре да протече трансформация към по-бутикови култури, например био, еко култури. Това е колкото икономически, толкова и социален процес", коментира Дончев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Въпреки че Дончев признава, че държавните администрации понякога тежат повече и на гражданите, и на бизнеса, той пояснява, че властите полагат системни усилия това да бъде прекратено.

„Цели се тотална дигитализация на услугите. Дават се средства от ЕС за наука и иновации, оказва се подкрепа на малки и средни предприятия. Обемът от средства ще нараства. Трябва да усъвършенстваме системата за превръщането на парите в резултат. Трябва да се научим да създаваме гравитация. Търсим амбициозни откриватели, иноватори и как на същото място да се окажат инвеститори, които да спомогнат за комерсиализацията на продукта", добави той.

Вицепремиерът е убеден, че само в рамките на следващите две години страната ни ще разполага с мрежа от институции, които да подкрепят техническите иновации

„Голямата амбиция е тази мрежа да заработи на пълни обороти. Данъчните ставки като рамка към момента трябва да бъдат съхранени в следващите години. Следващите стъпки са в посока пълна събираемост. Това, което е дефицит в момента, са достатъчни на брой бизнес идеи и проекти", разкрива той.

Още по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 3
Fair
преди 5 години
Единственото което ще се удвои до 10 г. е бройката на "дискриминирания" електорат (сещате се!) .... а икономика се прави с хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Blueberry
преди 5 години
през 1997 година получава магистърска степен по философия във Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий (ВТУ). Завършва и втора специалност по журналистика.Защо да се съмнявам, че знае какво говори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 5 години
Дончев,всичко може и няма невъзможни неща ,НО трябва да поспрете да крадете иначе е редно да отидете в затвора всичките ,заедно с Бойко Борисов .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
А, тя нищо, че може. Щото, може и да не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
На далаверата с еврофондовете икономика ли му викате, бе дончев?Иначе нулата с колкото и да я умножавате пак си е нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
До 2030 г. населението в България ще намалее с 1,4 млн. души60% от територията на страната ще се превърне в "демографска пустиня", хората ще са съсредоточени в шест града, прогнозира анализ на учениhttps://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/do-2030-g-naselenieto-v-bylgariia-shte-namalee-s-14-mln-dushi-270263/--------------------------------------------------------------------този Дончев ли е каков е явно не е видял ей тая "малка подобност" нищо никъде нема се удвоява щот нема ни има, е да си вкарат нови джадаи те ше им удвоят квот искат там само не знам как и с кво, но тва не е на българите проблем, а на следващите след нас .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
creepazoid
преди 5 години
Удвояване на БВП е 4% реален ръст + 3% инфлация примерно - не е нещо по-различно от сегашната ни скорост на развитие. Дори мисля, че в близките години е много вероятно да се наблювават още по-високи стойности на ръста на реалният БВП и най-вече на инфлацията, като властимащите трябва много да внимават да не допуснат прегряване на икономиката, а работодателите да спрат да мрънкат, че производителността на труда е ниска, а да инвестират в технологии. Трудовият ресурс в България е оскъден, нямаме 1 милиард безработни, и ще става все по-оскъден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 8
Mohave _
преди 5 години
Това е оптимистичната прогноза . При лошата : спад от 2-3% годишно , може и да е на половината на сегашната .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
khao
преди 5 години
и на базата на кое изказва тези надежди ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 5 години
хммм ... х2 ми се вижда доста амбициозно , виж х1,4-1,5 за 10г е доста по-реалистично и също не е лош резултат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още