IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев пред Bloomberg ТV Bulgaria: До 10 години икономиката ни може да се удвои

Като малка страна сме обречени да бъдем бързи и умни, твърди вицепремиерът

12:31 | 18.10.18 г. 12
<p>
	Томислав Дончев открива годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Томислав Дончев открива годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вицепремиерът на България Томислав Дончев остава оптимист за бъдещото развитие на страната и изказва предположение, че в рамките на 10 години българската икономика да се е удвоила като мащаби.

„Надявам се след период от 10 години българската икономика да се е удвоила като мащаби, брутният вътрешен продукт да е поне два пъти по-голям. Производството би запазило дела си като дял. Ще тече един по-интензивен, надявам се, процес на миграция към производство с много по-висока добавена стойност, което изисква много по-малко работна сила, тъй като производството е много по-роботозирано и механизирано. Искрено се надявам освен секторът на производство и секторът на услугите да мигрира към услуги с по-висока добавена стойност. Ние сме малка страна и сме обречени да бъдем бързи и умни. В сферата на земеделието би било добре да протече трансформация към по-бутикови култури, например био, еко култури. Това е колкото икономически, толкова и социален процес", коментира Дончев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Въпреки че Дончев признава, че държавните администрации понякога тежат повече и на гражданите, и на бизнеса, той пояснява, че властите полагат системни усилия това да бъде прекратено.

„Цели се тотална дигитализация на услугите. Дават се средства от ЕС за наука и иновации, оказва се подкрепа на малки и средни предприятия. Обемът от средства ще нараства. Трябва да усъвършенстваме системата за превръщането на парите в резултат. Трябва да се научим да създаваме гравитация. Търсим амбициозни откриватели, иноватори и как на същото място да се окажат инвеститори, които да спомогнат за комерсиализацията на продукта", добави той.

Вицепремиерът е убеден, че само в рамките на следващите две години страната ни ще разполага с мрежа от институции, които да подкрепят техническите иновации

„Голямата амбиция е тази мрежа да заработи на пълни обороти. Данъчните ставки като рамка към момента трябва да бъдат съхранени в следващите години. Следващите стъпки са в посока пълна събираемост. Това, което е дефицит в момента, са достатъчни на брой бизнес идеи и проекти", разкрива той.

Още по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 14
s3
преди 5 години
До 10г. икономиката ни може да се удвои, че и повече дори. Стига да се запази стабилитета, за да знаят хората и инвеститорите, че каквото е било вчера, същото ще е днес, и утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Дончев и той започва да олеква, а не е тайна, че много хора виждаха в него единствената алтернатива на Борисов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още