IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2030 г. населението в България ще намалее с 1,4 млн. души

60% от територията на страната ще се превърне в "демографска пустиня", хората ще са съсредоточени в шест града, прогнозира анализ на учени

17:17 | 18.10.18 г. 41
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За 30 години - от 2001 до 2030 г., населението в България ще намалее с 1 450 000 души, предвижда демографска прогноза от анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България", изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева. Той беше представен днес от учените, предава БТА.

Според демографската прогноза през 2030 г. 42% от населението в страната ще бъде съсредоточено в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Одобрявате ли отпадането на платения отпуск, който се натрупва до време на майчинство?

Да, отпускът по майчинство е достатъчно дълъг
Да, ако е за сметка на работодателя. Това ще го натовари допълнително
Не, защото няма достатъчно места в яслите.
Не, за да може държавата да продължи да подкрепя раждането на деца.
Общо 2350 гласа

Прогнозира се също през 2030 г. 20% от населените места у нас да бъдат без население и да бъдат обезлюдени, докато през 2001 г. те са били едва 2 на сто. Заради процесите на намаление на населението прогнозата на учените към 2030 г. е 60% от територията на страната да се превърне в "демографска пустиня".

Доц. Бърдаров посочи, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в "абсолютни бройки". 

"В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока", коментира доц. Бърдаров. Той отбеляза, че в началото на второто хилядолетие цялото население на Земята би се побрало в една съвременна държава и това е САЩ - 300 милиона души. Днес населението в света е 7 милиарда души, а до края на века ще достигне 10 милиарда, прогнозира ученият. 

Доц. Бърдаров обобщи тезата си, че България няма ниска раждаемост и има нормална раждаемост за европейска държава, но коментира, че страната ни има също "уникално висок отрицателен естествен прираст. България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от "тройката" на държавите с висок отрицателен естествен прираст". Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст - с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас - 15,5 промила, каза ученият.

По думите на доц. Бърдаров сега "България е на първо място в Европа по обща смъртност". У нас има общини, като Макреш, Ружинци и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. "Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия", коментира ученият.

Според доц. Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас. Ромите с висше образование у нас са 0,5 процента, със средно образование са 9 процента или над 90 процента от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият. По думите на доц. Бърдаров този проблем е "по-решим" и е свързан с образованието, но много по-проблемна е възрастовата структура на населението в България. 

У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа - 74,8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй като много млади хора напускат България, обобщи доц. Георги Бърдаров. Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40.

Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20% от населените места в България ще са без трудоспособно население. Затова според нея до 2030 г. трябва да бъде направена времева и пространствена прогноза на населението в България. 

Може да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина, коментира доц. Георги Бърдаров. 

* Доц. Георги Бърдаров е заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е експерт по демография, а доц. д-р Надежда Илиева е ръководител на секцията "Икономическа и социална география" на Департамента "География в Националния институт по геофизика, геодезия и география" при БАН. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
че сега има, а едно време е нямало :):) иначе ако ги питаш половината е добре да живеем като роботи, да правим БВП и деца в свободното си време, а умствено да израстнем не повече от средностатистически *** ... да не пътуваш, да не си разширяваш кръгозора и разбиранията, да не учиш .... ами да се плодиш като овца !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 5 години
То това е ясно , а причините са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 5 години
Ако прогледнеш в глобален аспект - "демографска криза" няма , дори напротив :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 16 rate down comment 0
Pronto
преди 5 години
Уф, учен, и написал доста верни неща, а да не види, че смъртността от 30 промили в някои общини се дължи на застарялото население - или другояче казано - там живеят само пенсионери. Голямата смъртност в България се дължи именно на застаряващото население, а то е следствие от имиграцията на младите към страни, в които се живее по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 17 rate down comment 1
khao
преди 5 години
според мен трябва феномена да се изучи и да се приложи в африка и азия ... за мен това не е проблем, защото не мисля че може безкрайно да се размножаваме на тази планета. Ресурси има, място няма ...а пък ако искате повече деца, направете раб. време по малко ... зада гледаш деца ти трябва време... кога да ги гледаме тия деца като съм на работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 20 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
Не бих използвал "демографска криза", а по скоро промяна на социалните и културните виждания на населението от западните общества.Демек в днешно време хората отдават голямо значение на кариета си и професионалното си развитие, което оставя "семейството и децата" за след 35-40 годишна възраст.Отделно съвременната попкултура и начин на живот, задължава да се пътува много и навсякъде(без значение къде и защо, просто ей така), забавления които са се наложили като задължителни...всичко това прави хората в по-малка или по-голяма степен егоисти, държащи на айляка и на начина на живот който са имали до момента. А едно семейство или дете, не е задължително да ти промени драматично ежедневието, но неминуемо го изменя, абе не като да си айляк, не си затворник, ама не си и най-освободения в действията си човек. А съвременните модерни хора не искааат, искат си парти ол да тайм, не че със сем и деца няма купон, ама не е като да се събираш с другите самци и да бичите айляк, други са приказките, друго е поведението ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Малтус очевидно е грешал, населението не расте в геометрична прогресия и явно може да се саморегулира, тъй като действат ограничаващи фактори. В миналото са били болестите, глада и войните, а днес е нещо, което невежите наричат "демографска криза".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Запомни си мисълта, следващият път когато вземеш да се оплакваш от повишението на цените, сметките, поскъпването на имотите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 10 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
Иначе, общо взето според това, което е синтезирано в статията излиза, че трябва да подобрим малко здравеопазването, малко образованието за мургавките и нещата криво-ляво ще се нагласят...само това ли, само тези две системи ли!? Не звучи невероятно трудно, ама се иска мерак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 17 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
Всички прогнози в стил "след 10 години", "през 2060-та" са недоказуеми и чиста спекула към настоящия момент. Така че, подобен тип предсказания нямат особен смисъл, освен авторите да печелят популярност чрез апокалиптичните си прогнози.Да трябва да мисли какво да се направи за да се обърне тренда, но дори и нищо да не се направи, резултатът нямада бъде такъв какъвто го предричат, защото има прекалено много променливи, които не могат да бъдат взети предвид и отчетено тяхното влияние.Чакам кога ще се обезценят панелките.Чакам да се спука имотният балон и да се продават 2 за левче.Чакам да остане 2 млн население...и все не се случва.Кога се очаква да се реализират тези събития, за да си настроя алармата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още