IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война може да повиши цената на природния газ с 2% в глобален мащаб

Ако митата, които си размениха САЩ и Китай, останат в сила през следващите няколко години, поскъпването на горивото ще бъде неизбежно

09:24 | 25.11.18 г. 3
<p>
	Танкер с втечнен природен газ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Танкер с втечнен природен газ. Снимка: Ройтерс

Продължителната търговска война между САЩ и Китай може да повиши в глобален мащаб цената на втечнения природен газ с 2%, смята един от директорите на консултантската компания Berkeley Research Group LLC (BRG) Кристофър Гонкалвс, цитиран от S&P Global.

“Ако американските мита върху стоманата, които повлияха на цената на новите леярни, и китайските реципрочни мита върху вноса на втечнен природен газ останат да важат и през следващото десетилетие, средната глобална цена на горивото ще се повиши с 2%“, предупреди Гонкалвс по време на Азиатско-тихоокеанската среща на газовите и химически производители в Сингапур. 

Влиянието на това поскъпване ще се усети най-силно през студените зимни месеци, смята той.

Ако тези мита останат в сила в периода 2020-2025 г., износът на американски втечнен газ и вносът на същия този газ в Китай ще намалее значително.

Според Гонкалвс, износът на американското гориво за Европа ще бъде редуцирано със 7,7 млрд. куб.м годишно, а този към Азия – с 11,3 млрд. куб.м годишно.

Количеството внесен втечнен природен газ в Китай също би се понижило с 5 млрд. куб.м годишно, но ще се компенсира от импорта на газ през газопроводи от Централна Азия и Русия.

Само за 2018 г. Китай е внесла около 50 млрд. куб.м втечнен природен газ, показват данни на S&P Global, докато САЩ са изнесли повече от 20 млрд. куб.м за същия период.

„Има доста спекулации за това кой ще спечели и кой ще загуби тази битка, но всеки е замесен по някакъв начин и можем да очакваме предстоящи пазарни деформации и повишаване на цените в глобален мащаб“, смята Гонкалвс.

През септември Китай наложи реципрочни мита върху допълнителен набор от вносни американски стоки на обща стойност 60 млрд. долара, които включват и 10-процентни митнически налози върху втечнен природен газ, влезли в сила на 24 септември.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Само да попитам колко дашченца и лайткойнченца са достатъчни, за да си купи човек едно магаре след вчера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Нема ... Инвесторот го командват дистанционно , както България .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още