IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са следващите големи тенденции за инвеститорите в имоти?

Студентските общежития и многофамилните жилищни сгради в Европа привличат все повече инвеститори

09:14 | 21.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инвеститорите в жилищни имоти все повече поглеждат към алтернативни сектори като многофамилни жилищни сгради, домове за възрастни хора и студентски общежития, сочи изследване на консултантската компания Savills, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Глобалният обем от инвестиции в студентски жилища е нараснал с 87% в последните пет години, посочва се в изследването.

Зрелостта на британските и американските пазари наред с ограниченото предлагане и голямото търсене на студентски жилища означават, че градове в Южна Европа предлагат най-големи възможности за нови инвестиции в сектора в идните години.

Но глобалната необходимост от многофамилни жилищни сгради, пространства за съжителство и домове за възрастни хора предлага възможности във всички страни и са особено подценен клас активи от инвеститорите във Великобритания, посочват авторите на доклада.

Предлагането на студентски общежития е най-високо именно на Острова, където 27% от всички студенти могат да бъдат настанени там, и е най-ниско в Южна Европа. В Италия, например, която е четвъртият по големина студентски пазар в Европа, предлагането е достатъчно за настаняването на под 5% от всички студенти.

Анализ на отделните градове въз основа на данни на компанията StudentMarketing, която е доставчик на студентски жилища и микроапартаменти, показва, че най-ниско е предлагането в Рим. Студентите в италианската столица са 220 500, но тя разполага само с 6500 легла, които са достатъчни за едва 3% от младежите. Следват Порто с 3,5%, Флоренция с 3,8%, Барселона с 4,9% и Мардирд с 5,7%.

Тези градове предлагат най-добрите непосредствени възможности за инвеститорите, тъй като много от тях имат значителен брой чуждестранни студенти, а това означава стабилно търсене и висок среден наем на студентските общежития.

„Италия се оказва привлекателен пазар за инвеститорите, тъй като предлагането е ниско, а съществуващите студентски общежития са стари“, казва Маркус Робъртс, директор на жилищни капиталови пазари за Европа в Savills.

„Испанските и някои от португалските градове също се характеризират с изключително ниски нива на предлагане при високо търсене и силен ръст на наемите“, допълва той.

„В момента компаниите за частни капиталови инвестиции са особено активни на иберийския пазар. Испания отчете рекордни инвестиционни обеми в студентски общежития в последните 12 месеца“, казва още Робъртс.

Данните на Savills сочат, че студентските общежития са регистрирали още една рекордна година през 2017 г. с общ обем на инвестициите от 17,5 млрд. долара, което е повишение с 4% спрямо 16,9 млрд. долара през 2016 г.

Великобритания и Западна Европа са съставлявали над половината от тези инвестиции с дял от 51%, или 8,9 млрд. долара, което е повишение с 35% спрямо 6,6 млрд. долара през 2016 г. Великобритания, Германия и Испания са били най-активните пазари за студентски общежития в Европа.

Savills подчертава също преминаването на някои оператори на студентски жилища към секторите на многофамилните жилищни сгради и пространствата за съжителство. Това предоставя благоприятни възможности на инвеститорите, които искат да пренесат риска към различни видове активи.

Инвестициите в многофамилни жилищни сгради на осемте основни пазара в Европа са надхвърлили 27 млрд. евро миналата година, но все още са на ниско ниво в сравнение с обемите в САЩ. Въпреки това е отчетен ръст от 19% на инвестиционните обеми от 2013 г. насам. Швеция, Холандия, Дания и Германия имат установени институционални жилищни пазари, като предлагат най-ликвидни пазарни условия за търговия.

„Във Великобритания многофамилните жилищни сгради все още са млад сектор, като общият обем на инвестициите достига 2,6 млрд. паунда през 2017 г. Това се равнява на едва 18% от обемите в Германия, но все пак е ръст с 20% спрямо 2016 г. Фокусът върху създаването на нови наличности вероятно ще стимулира броя на трансакциите в бъдеще“, отбелязва Робъртс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още