IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Ананиев: Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи

Ще доведа докрай проектите за електронното здравеопазване, централизирания търг за лекарства и спешната помощ, заяви здравният министър

12:31 | 19.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ще доведа докрай проектите за електронно здравеопазване, централизирания търг за лекарства и проекта за спешната помощ. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на финала по разискванията по третия вот на недоверие срещу правителството по темата „Здравеопазване“.

Той посочи, че „има и малко добри неща в мотивите на БСП по вота“. Хубаво са взели тезите ми за недостатъците на сегашния модел и дотам са добрите неща, посочи той и заяви: здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи.

Министърът обясни от парламентарната трибуна, че преди да предложи двата модела за промяна на здравноосигурителния модел е провел работни разговори с всички заинтересовани институции в сектора и от тях само две са се противопоставили – пациентските организации и синдикатите, всички останали са заявили, че представените модели са добро начало. Работни групи ще определят може би трети модел, каза Ананиев пред депутатите в рамките на дебатите по вота. 

Ананиев допълни, че като се съберат експертните предложения до 26 ноември, ще направи втора кръгла маса, на която да се представят резултатите от работните групи. Едва тогава ще внесе предложенията официално в Министерския съвет.

По отношение на здравната информационна система, централизирания търг за лекарства и проекта за спешната помощ министърът каза: захванал съм се и ще ги доведа докрай. Тези три проекта ще бъдат изпълнени и ще помогнат за промяната на системата, категоричен е Ананиев.

Ще ги довърша, можете да сте сигурни, обърна се министърът към опозицията.

В извънболничната помощ ресурсът се увеличава и има конкретни резултати, профилактиката, превенцията са неща, върху които работим. В момента се прави и реално остойностяване на клиничните пътеки, каза още министърът. Работим и по модела за диагностично-свързаните групи, но в преходния период ще продължим с клиничните пътеки.

По отношение на контрола на разходите имаме редица мерки – ще има нов орган по медицински надзор и редица други неща сме предвидили, посочи министърът.

В момента който може да плаща, има достъп, а който не може, е лишен от медицинска помощ, призна Ананиев и каза, че точно това ще поправи. Работим за това да се изсветлят парите в сектора, намаляваме възможността за взимане на нерегламентирани пари от пациентите.

Използвам финансовия механизъм, за да остойностим реалния разход по клинични пътеки, отговори той на критиките, че предложените от екипа му варианти се свеждат само до финанси и приходи в системата. С очаквания допълнителен ресурс (800 млн. лева, бел. ред.) ще имаме възможност за финансиране на нови дейности и политики, нова апаратура, нова техника и модернизиране на здравеопазването като цяло, ще отговорим на съвременните изисквания за добра медицинска практика и по-достойни заплати на работещите в сектора, изброи Кирил Ананиев.

Нека забравим това, което се случи днес - да водим дебат за здравеопазването в рамките на вот на недоверие, апелира Ананиев. И обеща, че ще обясни лично в централите на опозицията подхода си за промяна в системата.

Гласуването по вота на недоверие ще бъде на 24 октомври, обяви председателят на Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Господин Ананиев, знаем се от години. Нито имате капацитета за такава реформа, нито имате смелостта да си признаете и откажете. НЯМА да се получи, с просто око се вижда. Кого заблуждавате. Все си мислех, че не сте такъв човек, а реалист и що-годе честен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още