IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диамантите - следващата жертва на Brexit

Лондон може да бъде изключен и от глобалната търговия с диаманти, ако няма сделка за излизането на Великобритания от ЕС

08:44 | 07.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Великобритания предупреди, че липса на сделка около Brexit носи риск Лондон да бъде изключен и от глобалната търговия с диаманти.

Като страна членка на Европейския съюз Великобритания е част от Kimberley Process – глобална сертифицираща програма, използвана, за да се следи и предотвратява търговията с проблемни скъпоценни камъни. Страната ще трябва да кандидатства за самостоятелно членство след Brexit, а правителството миналата седмица предупреди търговците на диаманти, че всяко забавяне вследствие на липса на сделка може да доведе до временно спиране на доставките, предава Bloomberg.

На този етап не можем да изключим възможността, че ще излезем от ЕС без сделка или без незабавно независимо участие“, заяви британското външно министерство. „В този много невероятен случай няма да можете да търгувате на международно ниво необработени диаманти, докато не подсигурим участието ни в Kimberley Process”.

Правителството заяви, че трейдърите трябва да обмислят да върнат във Великобритания необработени диаманти, които държат извън страната, преди тя да напусне ЕС, за да гарантират, че могат да получат скъпоценните камъни.

Лондон преди бе глобален хъб на индустрията с необработени диаманти, когато De Beers продаваше почти всички камъни в света от централата си в Лондон. Обемите обаче спаднаха след 2000 г., когато монополът на компанията приключи, и спадна до почти нула, когато премести дейността си през 2013 г. в Ботсвана, където добива по-голямата част от камъните си.

Въпреки това от Световния диамантен център в Антверпен (Antwerp World Diamond Centre, AWDC), който представлява белгийските търговци на диаманти, заявиха, че някои големи производители все още използват Лондон като входна точка към Европа.

„Тези стоки след това се транспортират чрез общия европейски пазар до Антверпен, за да бъдат сортирани и продадени“, казват от организацията. „Целта на AWDC е да гарантира, че тези търговски потоци ще продължат да преминават през Антверпен, дори след Brexit”.

Великобритания в момента е една от шестте страни в ЕС, които имат право да внасят и изнасят необработени диаманти. Веднъж влезли в една от тези страни, сред които са Белгия и Португалия, могат да се движат свободно в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още