IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два дни след легализацията: Канада свършва марихуаната

Търсенето на канабис надмина очакванията и не може да бъде задоволено от предлагането

20:05 | 19.10.18 г. 9
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

След легализирането на продажбите на канабис в Канада голямото търсене доведе частично до затруднения при доставките. В провинциите Нюфаундленд и Саска̀чеван, както и в арктическата територия на Нунавут, доставките са свършили. Правителственият портал за канабис в Онтарио предупреди онлайн потребителите си за периоди на изчакване до пет дни. Пред много магазини за марихуана в страната на втория ден след легализацията се оформиха дълги опашки, предава DPA. 

Сред хората, които чакат пред магазин в Монреал, е 30-годишният Александър, който e чакал пред магазина напразно в сряда. След седем часа чакане той е бил отпратен в 21.00 часа. Полицията разпръсна тълпата без инциденти. „Беше ад, беше студено", казва Александър. „Въпреки това се забавлявахме", добави той.

В сряда Канада стана втората държава в света след Уругвай, която напълно легализира продажбата на канабис. Канадски граждани на възраст над 18 години - в някои щати възрастовата граница е 19 години, имат право да купуват по поръчка или в оторизирани магазини грам хашиш за около десет канадски долара (4,30 евро). Количеството за лична употреба е ограничено до 30 грама.

41-годишната Женевив Деспре е една от щастливките, които успяват да купят марихуана в магазин в сряда. Тя обикновено не пуши канабис, „но тъй като това беше исторически ден за Канада, реших да опитам", казва тя.

В най-гъсто населената провинция  Онтарио в първите часове след легализацията са били осъществени 38 000 поръчки на стойност около 750 000 канадски долара. Обемът далеч надхвърли очакванията, заяви правителството на провинция Квебек, което регистрира 42 000 поръчки.

През юни канадският парламент одобри закон, който разрешава потреблението и производството на дрогата. Канада е сред държавите с най-високо потребление на марихуана на глава от населението. Критици предупреждават за здравните рискове и за увеличение на зависимостта сред младежите. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Не знам само защо се хабиш да обясняваш очевидни неща на хора с мислене от 18ти век. По точно същите причини, които си изброил в БГ тревицата ще бъде легализирана малко преди да почнат да правят това мюсулманските държави. Все пак е по-добре чичко полицай да събере по 200-300 лева на ръка от няколко *** с два фаса, от тия дето нямат кешовица - ще си оправи статистиката за свършена работа като ги сложи за 24ч в кауша. Отделно от това, големите риби ще кихат месечно такса спокойствие, дето ще се отчита и по-нагоре...Тъй де, това е далеч по-добре, отколкото да събираш данъци и такси от същите неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
На мен обосновката ми се струва напълно уместна. Особено предвид факта, че двата най-смъртоносни наркотика - алкохола и цигарите са легални, въпреки че по смъртност те водят с огромна преднина пред всички останали нарктотици.Борбата срещу търговията с наркотици е загубена кауза, поради простата причина, че в тях има прекалено много пари. Точно тези пари създават и финансират организираната престъпност (включително тероризъм), чрез тях се корумпират полицаи, политици, а някои случаи дори цели правителства. Легализацията ще бъде голям удар срещу престъпността, а спестените средства биха могли да се използват за превенция и лечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
irish
преди 5 години
Не знам как ще борят черния пазар, като там е по евтина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
pepe
преди 5 години
Светът върви към тотално изтрещяване. В Канада след като гласуваха легализацията на марихуаната се намериха умници в долната камара да внесат предложение за пълна легализация на наркотичните вещества, но по интересна беше обосновката им - видиш ли от наркотици в Канада годишно умирали около 4000 човека и това не било чак толкова много. А за борбата с наркотиците полицията и правосъдието хабели прекаленно голям ресурс и като отпадне това им задължение, щели да се съсредоточат към по-важните проблеми. Е сега не мина, но след 10-тина години - кой знае. Човешката глупост е безкрайна и добре че е така - все пак трябва да се регулира популацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 12
I
преди 5 години
Легализирането на марихуаната, отслабва организираната престъпност, като я лишава от приходи!Марихуаната трябва да се легализира на всякъде, дори и в България, и парите от данъците да се използват за вдигане на пенсиите. Също трябва да се задължи всеки гражданин задължително да носи оръжие и да се обучава в точна стрелба. Тогава всички хора ще си говорят възпитано и с уважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
В Канада от над 10 години се продава марихуана свободно. Има магазини които нямат разрешително и продават. В момента тече лицензиране на такива магазини, но някои отказват защото процедурата е доста тромава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
evtimvz
преди 5 години
Хак му е на канадския министър-председател с шарените чорапи. Това е да си либераст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
KMETA
преди 5 години
Глупости. Един комбайн ти трябва само, от Варна до Девня от двете страни на магистралата има толкова много, че ще стигне за няколко Канади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Сега е моментът да се направи някоя оранжерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още