IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen оглежда възможни цели за придобивания на Балканите

България и Румъния са сред държавите, в които базираната във Виена банка може да инвестира част от капитала си

17:52 | 19.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Raiffeisen се завръща. Австрийската банка Raiffeisen Bank International AG, третата по големина банка в Източна Европа, прекара дълго време в подсилване на изтънялата си капиталова база и поправяне на структурата си. След като и последното парче от тази картина - продажбата на полското поделение, бе завършено, сега банката търси нови възможности.

„Ние отново можем да се огледаме активно", казва главният финансов директор Мартин Грюл във Виена пред Bloomberg. „Ако има благоприятна възможност, ще се намесим“. 

Кредиторът, който генерира голяма част от приходите си в Русия, но търси и нови пазари, за да избегне прекалена зависимост от рисковия от политическа гледна точка пазар, е вперил поглед най-вече към няколко балкански страни, казва Грюл.

„Сърбия е интересна страна, която се стреми към сближаване с ЕС", каза той в интервю за финансовата медия. „Нашата собствена дъщерна компания там е в отлична форма, когато става въпрос за IT или управленски екип, и със сигурност може да управлява една евентуална интеграция. Но това винаги е въпрос на цена и на качеството на активите, разбира се. Но определено сме отворени за преговори“.

Raiffeisen не е сама. Най-активният купувач в региона на Балканите напоследък е OTP Bank Nyrt, която придоби дялове, продавани от Societe Generale SA в Хърватия, Албания и България. Унгарският кредитор може да закупи и сръбското дружество на френския кредитор, писа през тази седмица вестник Vecernje Novosti.

Сърбия и Словения също започнаха да продават държавни банки през този месец, въпреки че Грюл твърди, че определено банката не обмисля сделки в Словения, от която Raiffeisen току-що излезе.

България и Румъния са също сред страните, в които базираната във Виена банка може да инвестира част от капитала си, признава мениджърът.  Raiffeisen може да инвестира както в кредитни портфейли - които имат предимството да бъдат по-малко тромави за интегриране, така и в цели банки, пояснява мениджърът. „Въпросът винаги е дали цената и качеството на активите ще са съпоставими“. 

Raiffeisen влезе в страната ни през 1994 г. чрез Райфайзенбанк (България) ЕАД. Тя беше първата банка в България със 100% чуждестранно участие. В ЦИЕ банката управлява мрежа от дъщерни банки, лизингови компании и многобройни доставчици на специализирани финансови услуги на 17 пазара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Странно, преди 6-7 години затвориха всички клонове в малки градове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още