IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай поиска визови и митнически облекчения за туристите си*

Когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения се реализират по-лесно, каза Борисов по време на форум в НДК

12:10 | 20.10.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Китай поиска визови и митнически облекчения за туристите си. Това стана ясно от думите на Цао Дзиенмин, заместник-председателят на Китайското народно събрание по време на среща в Националния дворец на културата (НДК) с над 700 делегати от Централна и Източна Европа и Китай и над 300 представители на бизнеса и местните власти. Днес в София беше открита Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1".

Дзиенмин добави, че практическото сътрудничество продължава да се развива. По думите му от 3 на 10 млрд. щатски долара растат инвестициите на Китай в Централна и Източна Европа. Европейските държави са инвестирали 1,4 млрд. долара в Китай.

„Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива“, каза премиерът Бойко Борисов на откриването в НДК. 

Форумът е под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". По думите на министър-председателя по време на срещата в Брюксел на ЕС с Азия са били очертани огромните възможности, които има пазарът, но в същото време са налице условията на санкции - на САЩ към Китай и към Русия, както и от страна на ЕС към Русия. Поради това на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма е имало и много песимизъм, добави Борисов, цитиран от БТА.

Според премиера излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също не е еднозначен акт и природата всеки ден напомня, че промените в климата са факт. Това, което е днес - наводнения, суши, земетресения, цунамита, и това е също една причина за миграционната вълна, която върви в света, допълни Бойко Борисов. Затова той е категоричен, че целият свят трябва да положи огромни усилия. 

Министър-председателят изтъкна, че цифровизацията, която вече е факт, води след себе си необходимостта от съответната киберзащита и борба срещу киберпрестъпленията. Борисов разказа, че два дни в Брюксел бил в една група с китайския премиер и с канцлера на Германия Ангела Меркел, което е дало възможност да разговарят по всичките тези теми.

Бойко Борисов посочи, че 30 града от български и китайски общини са „побратимени“. Според него това е похвално, защото когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения се реализират по-лесно, тъй като те пряко зависят от местната власт.

"Живеем в много тревожен свят. Напрежението витаеше в Брюксел", добави Борисов и информира, че всички участници от Европа и Азия желаят да постигнат добри резултати в бъдеще. Затова обаче, според Борисов, предстои много работа. Той изтъкна, че трябва да се спазват върховенството на закона и свободата на медиите.

Накрая Борисов пожела успех на форума и подчерта, че догодина се честват 70 години от началото на дипломатическите отношения между България и Китай.

"Отдаваме голямо значение на свързаността с Китай, не само транспорт и инфраструктура, а и туризъм, информационни технологии, малки и средни предприятия, индустриални зони и селско стопанство", обяви министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова. 

Китайските туристи са на 13-о място по посещаемост у нас, като само за миналата година броят им е с 29% повече, спрямо 2016 г., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция „Фокус“. Тя подчерта, че столицата става все по-привлекателно място за туристи и е на трето място сред европейските градове, регистрирали най-голям ръст на туристите в периода 2009-2016 г. от 9,4%. Общо 15% е ръстът на чуждестранните туристи за миналата година. За първите девет месеца на тази година, увеличението на чуждестранните туристи е с 6%, обобщи столичният градоначалник. 

За първото полугодие на 2018г. търговията с Китай се увеличава с 22%, спрямо същия период на 2017г. и надхвърля 1.135 млрд. долара. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в изказването си по време на Четвъртата среща на местните лидери „16+1“.

Според Караниколов за последните 10 години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а през първите шест месеца на тази година нараства с още 10% спрямо 2017г. и възлиза на 366.7 млн. долара.

„Вярваме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай“, изтъкна още Караниколов. Икономическият министър подчерта, че с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар, България ще участва следващия месец в първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе в Шанхай. „Участие ще вземат 32 български фирми от секторите: хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги“, допълни той.

По думите му страната ни може да предложи отлични условия за китайски инвестиции в редица сектори като автомобилостроене и производство на части за автомобили, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии и др.

*Обновена към 12:30 с позицията на икономическия министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
BobbyM
преди 5 години
Китаеца си продал душата на дявола и тя след три дни се счупила :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
geozahariev
преди 5 години
Вече да знаете: Земетресенията са причинени от промени в климата!И на какъв език са си говорили Борисов, китайският премиер и Меркел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
ами съжалявам да американците и ЕС ни изградиха страната от пепел и жупел и са сме като Сингапур с летящи чинии, но пак плащаме дори и без НИЩО ДА СА НАПРАЙЛИ ..... какво значи "китайско качество" ве папур?!? Ми не е задължително те да го праят ве може и наще *** кат знам как работят скапаняцците в Буллгаристан мне мерси предпочитам да *** пеш щот се пребиват по магистралите че нема асфалт ..... да аз съм навит да плащам но да го има не да плащам и нищо да нема за тва и се изнесох от Феодализма, а за "китайското качество" не знам ама са пуснали първия квантов сателит ЕС нема такъв нема и да има, а у чайна има и се праят много още чудни неща които също ЕС никога няма да ги има ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
red6
преди 5 години
Ахам, и тия влакове и линии ще ги построят китайски фирми, с китайски работници, с китайски материали, с китайско качество, с китайски контрол на качеството, с китайски пари, които ще трябва българския данъкоплатец да връща. И всичко това договорено между нашите тикви и техните честни бизнесмени. Познай дали няма да е надута цената до небето, за да влязат комисионните и консултантските услуги лесно вътре. Сега смени "влакове и линии" с каквото си поискаш. Тук дори няма да коментирам китайските инвестиции и търговия със какви сатрапи се правят. ЕС поне от кумува срама слага някакви критерии. Не че и те са цвете за мирисане (щатите дваж), ама поне има някаква мярка и вече са си понаучили урока малко от малко поне. И дано скоро и боко и атила и картошчек опушат бахура, че целият свят е тръгнал към тоталитаризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
ivan4o555
преди 5 години
Който не е имал бизнес с китайци може да се надява да спечели от тях.Измамници от класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
мислиш ?!? а колко китайски туриста мое дойдат у нас и колко български туристи там ?!? а кви влакове моат да праят тия дет за 1ч. си на морето ние такива не моем и прочее за всякво производство, а преди време още кат ви немаше либерастите а бехте още комунисти кат Плювналлиев тогава наща Ком Партия беше в много добри отношения с китайската Ком Партия и ако ги бяхме запазили щяхме са да сме мега напред, не само при всеки 30г. да си сменяте боята и да стаате държавни капиталисти кат болшинството наши назначени феодали .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Не съм сигурен какво точно разбираш под "соц манталитет", но китайците определено не страдат от такъв. В бизнеса и политиката те са играчи от много висока класа. Каквито и споразумения да сключим, те ще получат много повече отколкото ние от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
marto1992
преди 5 години
Много правилен ход. България трябва да е мостът между Китай и Европа. За разлика от другите бивши соц страни в ЕС, в България все още хората, политиците и бизнесмените имат предимно соц психика и манталитет. За това ще се разберем много добре с Китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още